COVID-19 по света: Откриха втора мутация на вируса във Великобритания

17:00, 25 дек 20 25 2555 Шрифт:
Антония Руменова Редактор: Антония Руменова

След като Великобритания бе откъсната от света заради нова мутация на коронавируса, сега учени са установили там нов щам, обяви британският здравен министър Мат Ханкок. Той е бил открит при двама души, които са имали контакт със завърнали се наскоро от Южна Африка.

Този нов щам буди голяма тревога, тъй като се предава още по-бързо”, обясни Ханкок, цитиран от "Дойче веле". 

Коронавирусът у нас: Възобновяват полетите от Великобритания

Какво се знае дотук?

Наличната досега информация сочи, че това е следваща мутация на вируса след тази, заради която наскоро редица държави ограничиха движението към и от Великобритания. Всички, които са посещавали Южна Африка в последните две седмици, както и техните близки ще бъдат поставени веднага под карантина, каза още Ханкок. Великобритания въвежда и нови ограничения на пътуването между Острова и африканската държава. Още в края на миналата седмица южноафриканският здравен министър Цвели Мхизе заговори за това, че нова мутация върлува из страната.

Новият щам на COVID-19: Политически ход или реална опасност?

Заразата се разраства

Броят на новозаразените с коронавирус във Великобритания продължава да расте. Ханкок обяви, че от тази събота нови по-стриктни мерки за ограничаване на разпространението на заразата ще бъдат въведени в още райони в Южна Англия. Те са категоризирани с двете най-високи степени на риск - 3 и 4. Това означава, че там ще влязат в сила нови тежки рестрикции на движението и пътуването, подобни на тези в столицата Лондон. Към момента в болниците във Великобритания се лекуват около 19 хиляди пациенти с Ковид-19 - двойно повече, отколкото по време на предишния пик на заболеваемостта през пролетта.

Новият вариант на пандемичния SARS-CoV-2 коронавирус, който се разпространява бързо във Великобритания, е установен за пръв път в Германия, съобщи снощи германската провинция Баден-Вюртемберг, цитирана от Ройтерс.

Заразеният човек е пристигнал във Франкфурт със самолет от лондонското летище „Хийтроу“ на 20 декември, за да посети роднини и при пристигането си е дал положителна проба.

По-нататъшен анализ на пробата в лаборатория в Берлин е показал, че става дума В.1.1.7, както е известен щамът. Това се казва в съобщение на здравното ведомство на провинция Баден-Вюртемберг.

Човекът, който е развил леки симптоми на заболяването, е бил взет с кола от летището от членове на семейството му и оттогава е изолиран в семейна къща в провинцията, уточнява БТА.

Трима души, които са били в близък контакт с него, са под карантина.

COVID-19 по света: Аржентина одобри ваксината „Спутник V“

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама