Скок на плащанията с карти в годината на пандемията

19:00, 25 дек 20 25 2290 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Сериозен скок на плащанията с банкови карти отчитат Българската народна банка и търговците. Тенденцията е устойчива, независимо от намаляването на икономическата активност и свитото потребление.

Предварителните данни на БНБ сочат 10 процентен ръст на броя на операциите с карти спрямо същия период на миналата година, съобщи bTV.

Коронавирусът остава в имунната памет 8 месеца

Най-сериозен е ръста на плащанията с карта в хранителните магазини. Една от големите вериги отчита, че през май 2020 г. 40% от плащанията са били с карти, при 27 на сто миналата годината. През ноември процентът е 38 при 28 на сто миналата година.

Избягването на плащания в брой е сред противоепидемичните мерки в магазините. „Картовите плащания при нас нарастват от много време. Факт обаче е че по време на пандемията са с ръст повече от 35%. Това преди години беше в порядъка между 2 и 20%. Насърчаваме ги и ние да се плаща с карта, за да не се налага да се пипат пари, за да се предпазим от разпространяването на вируса“, коментира финансовият директор на търговска верига Янислав Стойчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама