Всички страни от ЕС вече получиха първите ваксини

18:35, 26 дек 20 25 1888 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Всички страни от Европейския съюз вече получиха първите пратки от ваксината на Pfizer-BioNTech, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Today, we start turning the page on a difficult year. The #COVID19 vaccine has been delivered to all EU countries. 


Vaccination will begin tomorrow across the EU.

The #EUvaccinationdays are a touching moment of unity. Vaccination is the lasting way out of the pandemic. pic.twitter.com/pYOj5vS2gV

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 26, 2020

Тя информира, че всички страни от общността са получили едновременно ваксината. "Дните на ваксиниране са вълнуващ момент на единство и европейски успех. Европейският съюз е осигурил достатъчно ваксини както за цялото население от 450 млн. души, така и за Исландия и Норвегия", заяви Урсула фон дер Лайен във видеообръщение в Twitter, предаде БНТ. 

В България доставката пристигна рано сутринта - 9750 дози. След Нова година се очаква да получим още 52 хиляди дози. От здравното минисерство обявиха вече и графика на ваксинация в страната, който ще започне от утре. 

Във Франция нарекоха първата пристигнала партида ваксини "историческо начало". 3900 флакона, съдържащи 19 500 дози, пристигнаха в Париж с хладилен камион от завода на "Пфайзер" в белгийския град Пюрс. "Срокът за употреба е до април 2021 г. Но след изваждането на флаконите от фризера с температура от минус 80 градуса, може да се използват до пет дни, ако стоят при температура от 2 до 8 градуса", заяви Франк Юе от Центъра на болнични аптеки.

Германия получи рано тази сутрин първите 9750 дози от същата ваксина, съобщи вестник "Билд", цитиран от ТАСС. Първите 10 000 дози от същата ваксина пристигнаха тази сутрин и в ПолшаЧехия и Хърватия са сред страните с 9750 дози, колкото получи и България. Ценната пратка пътува ескортирана от военна полиция. Словакия, Норвегия и Естония също получиха първите си дози, като ваксинациите там също започват утре, като първи ще получат ваксината медицински работници от предната линия на борбата срещу коронавируса, съобщи Нова телевизия. 

Гърция очаква до края на март да получи общо над 1 млн. 265 хиляди дози. И там ваксинирането започва утре. "Съставен е план, за да спечелим битката срещу пандемията и да заживеем отново нормално", каза Мариос Темистоклеус, който работи по програмата за ваксиниране.

В Унгария ваксинираха още днес медици на първа линия в битката с коронавируса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама