Здравният министър против ресторантите да работят след полунощ на Нова година

17:45, 29 дек 20 / Политика 25 4523 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Министърът на туризма Марияна Николова обяви, че ще предложи на Националния оперативен щаб ресторантите в хотелите да работят до 12.30 часа вечерта, за да може гостите да посрещнат спокойно празника. 

Тя обясни, че капацитетът на гости в ресторантите ще се запази 50%, като не се допуска струпване на хора. Няма да се допускат и програми, но ще е по-хигиенично хората да останат в ресторанта, а не да се носи храна по стаите.

Николова не откри нарушения в зимните курорти по празниците

В ефира на bTV Николова разказа как лично като таен клиент е посетила хотели, където се е уверила, че правилата стриктно се спазват

По-късно здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че е против предложението. Според него молбата на министъра на туризма може да се разглежда в два аспекта- формален и морален. 

"Формалният - в сила е заповед от 18 декември, която регламентира работното време на ресторантите на територията на местата за настаняване. Не виждам основание тази заповед да бъде редактирана", коментира той.

"Моралният аспект е по-сложен. Голяма част от българските граждани ще прекарат новогодишната нощ по домовете си, спазвайки мерките коректно и съвестно. Да искаме разхлабване на мерките за друга част от българите, които така или иначе попадат в изключенията на заповедта от 18 декември, намирам за некоректно към мнозинството от сънародниците ни", заяви здравният министър. 

Разделение в бранша?

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха позиция до медиите, в която заявяват, че намерението на Николова е „поредната дискриминация“ за бранша. „Заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм“, се посочва в съобщението. 

Националният борд по туризъм, Българската туристическа камара и Българският туристически съюз обаче намериха за целесъобразно удължаването на работното време. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама