Удължават мярката 60/40 до края на март

13:23, 29 дек 20 25 2117 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Удължават мярката 60/40 до 31 март 2021 г. Това прие Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на извънредно онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова, съобщиха от правителствената пресслужба.

Средства ще се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са неплатен отпуск или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността. За да се възползват от мярката, работниците и служителите следва да са били в трудово правоотношение с работодателя преди 1 октомври 2020 г.

Мерките са адекватни, но бизнесът не ги разбирал

Размерът на подкрепата от държавата остава 60 на сто от осигурителния доход и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски за месец октомври 2020 г. До 15 януари 2021 г. работодателите ще могат да подават заявления за изплащане на средства за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Заявленията ще се разглеждат и финансират по досегашния ред. Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на НОИ и ще се превеждат на съответния работодател по банков път от Института. Социалните партньори подкрепиха проекта.

В дневния ред на заседанието беше и обсъдена на промяна в размера на компенсациите от 24 лева на ден, които се изплащат по мярката „Запази ме“ за работещите в неплатен отпуск.

Николова предлага ресторантите да работят след полунощ на Нова година

Съгласно предложените изменения от 1 януари 2021 г. хората, наети с трудов договор на 8-часов работен ден, ще имат право да получат финансова подкрепа в размер на 75% от осигурителния им доход за месец октомври 2020 г. В случаите на непълно работно време компенсацията ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор, действащ през периода на неплатен отпуск, за който се изплащат компенсации. Предвижда се мярката да има действие до 31 март, като компенсацията ще се изплаща за не повече от 60 дни ползван неплатен отпуск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама