Нов силен трус разлюля Хърватия, загинало е дете

17:50, 29 дек 20 / Свят 25 3579 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Нов силен трус разлюля Хърватия. По данни на посолството ни в Загреб трусът е бил с магнитуд 6.2 по скалата на Рихтер. Епицентър е хърватският град Петриня, където се съобщава за затрупани хора и значителни материални щети. За съжаление вече е потвърдена и една жертва - дете.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря със своя колега от Хърватия Гордан Гърлич-Радман, като страната ни е предложила помощ. 

Няма данни за пострадали български граждани. Дипломатическата мисия наред с повечето сгради в хърватската столица в момента няма електрозахранване, но служителите ни са на линия и изпълняват своите задължения, обявиха от външно министерство. 

Властите извършват оценка на материалните щети. Земетресението е усетено също в Сърбия и Босна и Херцеговина. 

Петриня със зов за спешна помощ

Кметът на Петриня Даринко Думбович заяви, че половината град е бил разрушен и поиска незабавно да бъде изпратена помощ. 

Хората са в паника и търсят близките си. Градоначалникът призова всеки, който може да се притече на помощ на Петриня, особено професионалните пожарникари и армията, предаде БГНЕС.

В изявление за N1 Димбович каза, че е разговарял по телефона с премиера Андрей Пленкович, който потвърдил, че веднага тръгва за Петриня.

Словения затвори атомната си централа 

В Словения единствената атомна електроцентрала Кръшко, намираща се на 100 км от епицентъра на земетресението, е била затворена превантивно, съобщи агенция СТА, цитирана от bTV.

Припомняме, че три силни земетресения разтърсиха Хърватия вчера в рамките на само 20 минути. Трус с магнитуд 5,2 удари северозападната част на страната с епицентър на 12 километра югозападно от град Сисак. Столицата Загреб бе засегната и от две по-малки земетресения - едното с магнитуд 4,7, а другото с 4,9.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама