Обединеното кралство напусна Европейския съюз

12:21, 01 яну 21 / Свят 25 2388 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни отношения с европейския проект в името на несигурно бъдеще след Brexit, осъществявайки най-значимата геополитическа промяна след загубата на империята, предаде "Ройтерс".

В 23 ч. по Гринуич, (1 ч. българско време) изтече преходният период, през който Великобритания де факто запази членството си в общността, след официалното напускане на ЕС на 31 януари 2020 г. Обединеното кралство се присъедини към предшественика на ЕС на 1 януари 1973 г.

Четири години и половина след референдума, на който 52 % от британците гласуваха за напускане на ЕС, разводът вече е официален и окончателен, пише БНР.

„Нашата свобода е в ръцете ни и ние сме тези, които трябва да извлечем най-доброто от това“, каза британският премиер Борис Джонсън в послание по повод Нова година. Премиерът добави: „Мисля, че ще се прояви непреодолимият инстинкт на хората в тази страна да се обединят като едно Обединено кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които ще работят заедно, за да представят нашите ценности по света“.

Джонсън приветства невероятния момент“ и увери, че неговата страна ще бъде отворена, щедра и обърната навън. 

Държавите в ЕС одобриха търговската сделка с Великобритания

Обединеното кралство спира от днес да прилага европейските правила, напуска единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна програма Еразъм, но запазва достъпа си до пазар с 450 милиона потребители, отбелязва Асошиейтед прес. 
 
Сделката, която беше сключена преди края на 2020 година, предвижда да няма мита и квоти в двустранната търговия. Документът от над 1000 страници трябва да бъде ратифициран от Европейския парламент, като се очаква това да стане  през март.  Дотогава Европейската комисия предвижда нейни разпоредби да се прилагат временно.
 

Шотландия гледа обратно към ЕС

В момента, в който Великобритания окончателно излезе от общността, първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че Шотландия скоро ще се върне в Европейския съюз. На страницата си в Twitter тя призова Европа, да не гаси светлината за Шотландия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама