Водата, парното и пенсиите мъчат най-много българите през 2020 г.

11:37, 02 яну 21 25 2199 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

През 2020 г. над 13 200 граждани са подали жалби и са получили съдействие от омбудсмана Диана Ковачева, а още 23 865 души са направили това в колективни подписки, жалби и петиции. Това сочи справката на институцията към 23 декември 2020 г., изготвена от експертите на националния обществен защитник.

Най-висок е броят на хората, недоволни преди всичко от лошото качество на ВиК услугите и високите и неразбираеми сметки на парнотоВеднага след това са хората, писали до омбудсмана заради проблеми в сферата на социалните права, образование и здравеопазване.

КЕВР отказа на омбудсмана да преразгледа цените на парното и тока

Много българи са се обърнали към обществения защитник в извънредното положение, защото са били ощетени от въведените мерки.

Сериозен е и броят на хората, срещнали трудности при достъпа до първична и специализирана извънболнична, както и доболнична помощ, в това число поради пандемията от COVID-19. 

В областта на пенсионно-осигурителните права на гражданите най-голям дял от оплакванията е свързан с ниския размер на пенсиите. Възрастните хора протестират и срещу несправедливия начин на тяхното преизчисляване и осъвременяване.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама