Дървета в Истанбул цъфнаха за Коледа

13:31, 02 яну 21 / Любопитно 25 2157 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Декември 2020 г. се оказа най-топлият в историята на Турция. В Истанбул преди Коледа цъфнаха дървета, а специалисти предупреждават, че това е сигнал за промяна в климата.

"Обикновено, когато температурите са под 10 градуса, листата на дърветата падат, а когато е над 10 градуса започват да цъфтят. Не е нормално да виждаме цъфнали дървета през декември", коментира за в. "Хюриет" Доанай Толунай.

Той е изследовател от Истансублския университет и смята, е страната преминава през промяна в обичайния за нея климат: "Няма нужда да гледаме, че се топят ледените шапки по полюсите - това се случва на собствените ни улици". Медии показват цъфтящи дървета в кварталите Шишли”, Байрампаша” и Бешикташ”, предаде „Дневник“.

Мурат Тюркеш от университета "Боазичи" твърди, че това са белези, че градът преживява екологичен дисбаланс и "вече нямаме есен или пролет", а признаци на тропически климат.

Толунай смята, че една от причините за подобни температурни колебания са обезлесяването и застрояването на обширни територии. "В края на века средната температура в Истанбул ще бъде с 4 градуса по-висока, в централни части като "Таксим" - с още 2 градуса отгоре".

Според него Турция ще започне да усеща икономически последици от климатичните промени и незабавно трябва да започне подготовка на план за намаляване на щетите. "Скоро ще попаднем в субтропична система на времето с продължителни дни на суша или на непрекснати валежи". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама