Борисов обеща за другата Нова година магистрала между София и Белград

17:12, 02 яну 21 / Политика 25 3175 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Премиерът Бойко Борисов обеща за следващата Нова година магистралата между София и Белград да бъде готова. Министър-председателят проведе телефонен разговор с президента на Сърбия Александър Вучич, в който двамата лидери изразиха увереност, че отличните приятелски и добросъседски отношения ще продължат активно да се развиват във всички сфери от взаимен интерес.

От правителствената пресслужба съобщават, че в хода на разговора е поставен акцент върху инфраструктурното и енергийното сътрудничеството между двете държави.

В разговора Бойко Борисов е подчертал, че половин година по-рано от предвиденото по договор през ноември 2020 г. бе изграден първият 17-километров участък от АМ „Европа“ между Драгоман и Сливница. Автомагистралата е част от основната трансевропейска транспортна мрежа и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток.

Магистрала „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и трасето ѝ е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път между Калотина и Сливница. Участъкът от ГКПП „Калотина“ до Драгоман е с дължина 14,5 км и строителните дейности на него започнаха през февруари м. г. Другият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката. 

В Сърбия потече руски газ, в България – азерски

Друг акцент в разговора между Борисов и Вучич е бил енергийното партньорство.

„В най-тежката пандемия от COVID-19 продължава работата по енергийните проекти у нас, а така и Сърбия се превръща в транзитна страна на газ. Фокусирали сме усилията си също върху изграждането на още един интерконектор до София със Сърбия, за да гарантираме сигурността на енергийните доставки“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

Българският министър-председател и сръбският президент заявиха, че щом ситуацията предвид пандемията от COVID-19 позволи, двамата ще проведат лична среща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама