3 спасителни акции и 7 пострадали за два дни в Стара планина

17:40, 03 яну 21 25 4621 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

До късно снощи продължи спасителната акция в Стара планина, където планински спасители свалиха на носилки двама тежко пострадали туристи. 

За два дни пострадалите в района на Северен Джендем туристи са 7. За съжаление има един починал, съобщи БГНЕС.

Трагичният инцидент е от вчера следобед. Тогава двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент – единият се подхлъзва в района на връх Жълтец и пада по склона в южна посока около 300 метра. Малко по-късно е установена смъртта му. Мъжът е на 45 години от Варна. Тялото на туриста все още е в планината, тъй като заради лошото време планинските спасители не успяха да осъществят операцията по свалянето му.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза по-рано пред БНР, че трупът на загиналия турист и спътникът му, който е спасен и е в добро състояние, се намират в заслон „Ботев“. Там са и още двама туристи от Сопот, които също са в добро състояние. Те обаче не могат да бъдат изведени от планината заради лошите метеорологични условия.

При друг инцидент снощи планинските спасители от Ловеч, Троян и Карлово успяха да изведат от планината в район северно от връх Ботев друга група туристи, като трима от тях пострадаха тежко. Те бяха транспортирани в ловешката болница с множество травми. Директорът на лечебното заведение д-р Румяна Нановска съобщи, че тази сутрин те са транспортирани за лечение в болници в Плевен и София в добро стабилно състояние с множество наранявания.

Общо пет бяха инцидентите с туристи в района на връх Ботев в Стара планина вчера. От Планинската спасителна служба предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.

Защо новият медицински хеликоптер няма да издирва туристи в планината

Липсата на хеликоптери се отразява на нашата работа. До 2023 г. колко човека трябва да умрат, за да се разбере нуждата от такава техника, заяви директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Иван Нешев по повод нуждата от въздушни линейки за спасителната служба.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама