„Ню Йорк таймс“ със суперлативи за Николай Младенов

12:12, 04 яну 21 / Политика 25 2183 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Вестник „Ню Йорк таймс“ публикува статия, пълна със суперлативи и високи оценки за дипломата Николай Младенов, който в края на 2020 г. приключи мандата си като специален представител на ООН в Близкия изток.

Под заглавие: "Той успокои Газа, подпомогна арабските връзки на Израел и запази надеждите за мир" завеждащият бюрото на най-големия американски вестник в Израел Дейвид Холбфингър обобщава, че след шест години тиха дипломация като пратеник на ООН в Близкия изток Николай Младенов напуска поста си под хвалебствен хор от различните страни на конфликта, които трудно намират общ език, съобщи offnews.bg.

Николай Младенов отказа поста на специален пратеник на ООН за Либия

"През почти шестте години на поста като специален пратеник за израело-палестинския конфликт Николай Младенов работи тихо на заден план, за да помогне Ивицата Газа да не закипи отново, да запази възможността за решение между двете държави и да изгради подкрепа за израело-арабската нормализация като широко предпочитана алтернатива пред израелската анексия на земята на Западния бряг", пише авторът. И добавя: "Той спечели уважението на почти всички, с които е работил, мнозина от които гледат един на друг като на врагове".

Много честен посредник” - така го описва Рами Хамдала, бивш министър-председател на Палестинската автономия. „Лично разчитах на него”, казва Моше Калон, бивш министър на финансите на Израел. „Почтен човек”, описва го Джейсън Грийнблат, бивш представител на администрацията на Тръмп в Близкия изток. „Радваме се, че го познаваме", казва Халил ал-Хайя, заместник на лидера на Хамас в Газа.

"Ню Йорк таймс" добавя, че 48-годишният Младенов се връща в България, след като е отхвърлил предложението да заеме висок пост на ООН в Либия. По думите му това се налага заради "сериозен здравословен проблем".

Вестникът припомня, че през 2016 г. Николай Младенов насърчи основните посредници на преговорния процес в Близкия изток, САЩ, Русия, ЕС и ООН, да съставят доклад с предвидени в него конкретни стъпки, който поне да съхрани възможността за двудържавно решение. Предприемането на действия при липсата на преговори бе в разрез с господстващата тогава дипломатическа доктрина, че най-важното е възобновяването на преговорите. "Не мисля, че нещата действат така. Може да имате с най-добрата сделка на света, но докато палестинците в Западния бряг и Газа са скарани, ви пожелавам късмет с прилагането ѝ", казва Младенов.

Бабикян: Възможно е Николай Младенов да е "културният човек" за премиерския пост

"Оттогава неговият подход си спечели широко признание.  В Газа, една територия постоянно на ръба на нова война, Младенов превърна в своя мисия предотвратяването ѝ", пише "Ню Йорк таймс" и припомня посредническите усилия на българския дипломат за успокояване на напрежението.

"Младенов бе един от първите хора на висок пост, които стигнаха до заключението, че нищо не може да спре израелския премиер Бенямин Нетаняху да изпълни обещанията си за анексиране на Западния бряг, но и че той може да бъде убеден да се откаже от анексията в името на нещо по-важно - нормализирането на отношенията с арабски страни, които отдавна отхвърлят еврейската държава. Младенов не си приписа заслуги за постигнатите от Израел споразумения за нормализиране на отношенията с арабски държави, но работи за утвърждаването на идеята нормализирането на отношенията да бъде използвано като награда за Израел заради отказа от плановете за анексия. Палестинците възприемат споразуменията между еврейската държава и арабски страни като предателство, но Младенов изтъква, че в дългосрочен план тези сделки ще облагодетелстват и тях", отбелязва вестникът.

"Сега има споразумение. Това е важното. Нито Израел, нито арабските страни ще искат да го провалят. Това създава лостове на влияние за някои страни в Израел", казва дипломатът.

Младенов не беше фен на мирния план на Тръмп, но според него текущите промени създават вълнуващи възможности за неговия приемник на поста пратеник на ООН Тор Венесланд от Норвегия. "Това е различен свят. И въпреки всичките си недостатъци, може би всъщност е един по-добър свят", обобщава дипломатът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама