За Борисов хеликоптер има, но за бедстващите в планината - не

16:35, 05 яну 21 / Политика 25 3794 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Броени дни след тежките спасителни акции в планината и поредното повдигане на въпроса за крещящата липса на въздушна линейкапремиерът Бойко Борисов заряза джипката и за пореден път съвсем демонстративно се качи на хеликоптер, за да огледа ремонта на АМ „Хемус”. Разходката му бе в участъка от пътен възел Боаза до Велико Търново. С него бяха и финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, стана ясно от неговия профил във "Фейсбук". 

Припомняме, че преди дни директорът на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев каза, че ако България разполагаше с хеликоптер за помощ в планината, спасителната операция в Стара планина нямаше да продължи 11 часа, а само час и половина. Думите му дойдоха след като на 3 януари бяха извършени 3 спасителни акции, при които 7 души пострадаха, а един почина, като тялото му бе свалено от планината едва на следващия ден. 

Министър-председателят не коментира и дума за нуждата от спасителни хеликоптери, но се вживя в ролята на екскурзовод и разведе над магистралата своите пътници, като им разказа за първата копка, местността и напредъка на новото трасе и отделните му съоръжения, за които са дадени близо 2 млрд. лв. Той описваше детайлно всички ремонтирани участъци и съобщи, че тази година ще се пусне пътят между Ловеч и Плевен. "На високи обороти се работи и по изграждането на скоростния път Ботевград-Видин", отбеляза Борисов. 

А хеликоптер за народа кога?

Въпреки работата на високи обороти и раздаването на пари за магистралата, остава обаче въпросът защо толкова дълго време е замитана нуждата от закупуването на медицински хеликоптер, тъй като страната ни е единствената държава в Европейския съюз, в която няма такъв от година и половина. Въпреки това от близо 60 години в България съществува хеликоптерно спасяване. През лятото на 2019 г. частната компанията "Хели Ер", която почти пет години поддържаше две въздушни линейки, се отказа от тази дейност и продаде машините зад граница. Съседна Северна Македония например има два медицински хеликоптера, а Румъния цели 11. 

Снимка: БГНЕС

Защо новият медицински хеликоптер няма да издирва туристи в планината

В България се предвижда да има поне един хеликоптер, приспособен за реакция при спешни медицински случаи и кризи, но процедурата по доставката му може да отнеме до 3 години. Той ще бъде закупен за близо 20 млн. лв. със средства от Оперативна програма "Региони в растеж". Тъй като обаче един хеликоптер няма да успее да покрие нуждите ни, Министерството на здравеопазването заложи миналата година като приоритет закупуването на още до 4 въздушни линейки с евросредства. Дори и да получим въздушната линейка обаче, тя няма да може да участва в операциите по издирването на туристи в планината, защото ще може да се ползва само когато местоположението на изпадналите в беда е известно и достъпно за въздушен транспорт. В момента за тези операции в крайно спешни случаи разчитаме на Планинската спасителна служба към БЧК, които от своя страна могат да се обърнат към военните за хеликоптер.

Словашки хеликоптери спасиха ранен турист в Рила

Именно с такава машина премиерът Бойко Борисов си направи въздушна разходка със своите министри, което със сигурност не е евтино удоволствие. Справка на сайта на Планинската служба показва, че един летателен час на хеликоптер по време на спасителна акция струва 3000 лв. Макар министър-председателят да не е в акция в планината, неговата разходка също струва скъпо на Министерски съвет, защото в нея са включени оперативните разходи като гориво, заплати, амортизация, цена на самата машина и др. Това не е първата разходка с хеликоптер на премиера, който през март и септември миналата година инспектира строителството на газопровода "Балкански поток". Преди това също имаше чести въздушни полети над страната.  

Въпросът едва ли е само в парите за закупуването и ползването на хеликоптери в страната ни, защото може би със същата военна машина, с която премиерът се разходи за няколко часа без особена полза над магистрала "Хемус", можеше да се съкрати значително спасителната операция преди дни в Стара планина. Преди време самият той бе предложил да се ремонтират старите военни вертолети Ми-14, които да се използват за въздушен транспорт за оказване на спешна медицинска помощ. А в планината, както знаем, всяка минута в спасителната операция е от съществено значение и струва човешки животи. Сега остава само да чакаме новите машини и да се надяваме, че властта все пак ще предприеме нещо до тогава, защото всеки може да се окаже на мястото на бедставщите туристи преди дни...

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:48, 05 яну 21

Вместо за американски самолети да бяха осигурили хелийоптер за медицински цели, нали сме в ЕС, има ли другаде пидобно недомислие

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама