„Алфа Рисърч“: Шест партии в следващия парламент

11:41, 06 яну 21 25 2132 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Ако изборите бяха днес, най-вероятният резултат е шестпартиен парламент с неустойчиво от политическа гледна точка мнозинство и трудно съставяне на управленска коалиция. Това сочат данните от проучване на „Алфа Рисърч“, проведено от 15 до 21 декември 2020 г. сред 1017 души на територията на страната.

Най-много гласове получава ГЕРБ (24.3%), а втора е БСП (21.9%). Лидерите и на двете водещи партии стабилизират позициите си. Бойко Борисов възвръща част от доверието си в сравнение с есента (от 20.3% до 23.5%). След като спечели вътрешнопартийната битка, Корнелия Нинова също укрепва обществено доверие (от 19.8% до 20.5%).

„Екзакта“: ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС влизат в парламента

Като трета парламентарна политическа сила се очертава „Има такъв народ“, но упоритото въздържане от представянето на лица и приоритети започва да отнема от предимството им - подкрепата за партията спада от 14.9% през септември до 10.2% през декември, а за Слави Трифонов – от 36% до 30.3%.


Снимка: "Алфа Рисърч"

Подобна тенденция е налице и в подкрепата за „Демократична България“. Тя спада от 9.4% до 6.1% за последните три месеца главно заради по-ниската мобилизация на техните симпатизанти. Лидерът на формацията Христо Иванов запазва персонално доверие от 14.7%.

Платформата „Изправи се.бг „(4.9%) на Мая Манолова, макар и най-близо до чертата от 4%, също запазва шансове за представителство. Персоналният рейтинг на Мая Манолова също бележи лек спад (от 32.9% до 30.3%), но тя остава доста по-популярна, отколкото нейната формация.

Яйцето или кокошката - датата за изборите или здравните мерки?

Сплотилият се по време на протестите електорат на ДПС достига 7.2% от твърдо решилите да гласуват, което отрежда четвърта позиция на Движението. За разлика от тях, симпатизантите на ВМРО – НФСБ продължават плавно да намаляват до недостатъчните за влизане в парламента 2.7%.

Намалява обаче броят на българите, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. 49,6% от участвалите в проучването смятат да гласуват, което е спад с около 10% спрямо септември миналата година. 28% се колебаят, а 22% са заявили, че няма да упражнят правото си на вот.

Има и множество неизвестни около провеждането на изборите заради коронавируса. Липсва обществен консенсус кога трябва да се проведат изборите – евентуална нова зараза с коронавирус би накарала 43% от българите, най-вече възрастните и рисковите групи, както и техните близки, да се замислят дали да отидат до урните. 42% смятат, че вотът трябва да се проведе в първия възможен момент, защото отлагането е в полза на управляващите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама