За какво са ни мерки, след като традициите ни пазят от вируса?

12:15, 06 яну 21 25 4337 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Преди по-малко от седмица България и цял свят прекрачиха в новата година с надежда за здраве и победа над шестващия Covid-19. В опит да се справят с пандемията все повече европейски страни въвеждат сериозни ограничения, а ние плахо започваме да разхлабваме мерките.

Затворени обаче остават редица бизнеси – ресторанти, заведения, търговски обекти, фитнеси, а голяма част от учениците и всички студенти продължават да се обучават онлайн. Всичко това с едничката цел да се облекчи здравната система, която в последните месеци беше пред колапс.  

Въпреки всички препоръки и предупреждения, както и действащите забрани за масови мероприятия, жителите на Калофер спазиха традицията - хванаха се за ръце и влязоха в ледените води на река Тунджа, за да изиграят хорото на Богоявление.

Въпреки пандемията: Калоферци влязоха в Тунджа, хванати на мъжко хоро

На брега ги наблюдаваха стотици жители и гости на града, а полицията присъства по-скоро като статист, отколкото като орган, който трябва да следи за спазването на правилата.

Снимка: БГНЕС

Напук на мерките кметът Румен Стоянов категорично обяви, че „нищо не може да спре калоферци да спазят традицията“ и е готов да плати глобата. Днес вицепремиерът Красимир Каракачанов пък заяви, че нарушението в Калофер „не е престъпление, но създава риск“.

Какво излиза - няма проблем да нарушаваш правилата, просто плащаш глобата и продължаваш. Ами ако всички затворени бизнеси вкупом решат да пренебрегнат забраните и отворят врати? Със сигурност няма достатъчно инспектори и полицаи, които да обикалят из страната и ежеминутно да следят за нарушения. Пък ако изтеглят късата клечка и ги проверят – плащат глобата и пак отварят, нали така?

Къде са здравните власти в случая? Къде е държавата? За какво са ни мерки, след като традициите ни пазят от вируса? Ако те са достатъчна защита срещу Covid-19, решението е просто – нека всичко да отвори врати още сега, пък ние ще си вържем по един червен конец на ръката и вирусът ще ни подмине!

Историята от Габрово се повтаря в Калофер, защото българинът не умее да спазва дисциплина, особено когато знае, че няма кой да го следи. А пък преди избори никой не смее да посегне на най-свидното – празниците и трапезата. Особено ревностно се пазят и изконните български традиции, въпреки че мнозина нямат представа кога и как се заражда обичаят на леденото хоро в Калофер. Приписват на ритуала многовековна история, въпреки че всъщност датира от 70-те години на миналия век.

Ритуалът в Калофер обикновено предизвиква гордост и патриотични чувства, но днес е крещящ пример за проблемите в държавата. И неслучайно провеждането му напук на пандемията предизвика вълна от негативни реакции в социалните мрежи и осмиващи коментари.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:51, 06 яну 21

Аман от ла.йнохвъргачи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама