Указът за изборите излиза до края на януари

12:42, 06 яну 21 / Политика 25 2221 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Изглежда датата за изборите ще бъде поредната причина за напрежение между президента и управляващите. Откакто се заговори за това, подхвърлянето на нападки не спира. Румен Радев започна консултации преди вота, който се очаква да бъде през пролетта. Държавният глава разговаря със здравния министър проф. Костадин Ангелов, с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и с експерти. Предстои да се срещне с представители на ЦИК, на кметовете и общините. 

Не може да се каже, че след срещата между здравните власти и Радев имаме каквато и да е яснота. Президентът иска план с мерките, за да реши за датата, а експертите от правителството искат датата, за да пишат плана. Още няма изгледи за излизане от този омагьосан кръг.

Яйцето или кокошката - датата за изборите или здравните мерки?

Насрочването на изборите е изцяло в ръцете на президента. Така че е отвъд законовите възможности на управляващите да влияят върху процеса. Затова се съсредоточават върху датата- 28 март, която бе първата спомената от държавния глава. 28 март вече е нещо като мантра за ГЕРБ.

Председателят на парламента Цвета Караянчева разкритикува консултациите на президента със здравните експерти, като ги определи за закъснели. Хубаво е, че президентът най-накрая разбра, че има COVID криза не само в България, но и в целия свят. Тези консултации са явно, за да се измъкне от ситуацията, в която сам се вкара и даде дата за избори преди месец“, коментира тя, цитирана от Нова телевизия.

Караянчева изтъкна и готовността на Народното събрание за спешни промени в Изборния кодекс, така че да се гарантира правото на глас на болните от COVID-19 и карантинирани. Дори и по време на предизборната кампания!

Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

От тук насетне – 28 март е определена като дата за избори и се предполага, че когато веднъж е казана, трябва да се отстоява от тези, които са казали - съответно президента Радев“, отбеляза пък премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерски съвет.

Държавният глава се защити с думите, че целта на консултациите му не е датата, а начинът на провеждане на изборите. „Явно шеметните предизборни обиколки на премиера му пречат да се ориентира в същността на консултациите. Преди да говори изобщо за избори, дължи отговор за най-високата смъртност в България“, заяви Румен Радев.

Конкретно за 28 март, Радев уточни, че е казал най-ранната дата, за да имат достатъчно време институциите, но не вижда готовност от тяхна страна, предаде БГНЕС. Той подчерта, че датата на изборите е негово задължение, но организация и провеждането на вота – на правителството.

Указът за насрочване на изборите ще излезе до края на януари, заяви Румен Радев.

Стана ясно, че събота и неделя президентът ще се срещне с извънпарламентарно представените формации, като ще покани и тези в парламента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама