Ще има ли в крайна сметка водна криза по морето?

17:36, 06 яну 21 25 2046 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Водната криза в морските области Варна и Бургас току изниква в обществения дневен пред през последните месеци. Темата започна министърът на екологията Емил Димитров, който в края на ноември обяви в парламента, че в язовир „Камчия“, който осигурява водоснабдяването на Бургас, има вода до май. Малко след това бяха набелязани и мерки, с които се предвиждаше доставяне на допълнителни количества вода.

Сагата продължи и днес, след като Димитров коментира пред БНТ, че нищо не е направено за решаване на проблема с недостига на вода за Бургас. Той обясни, че причината е липса на организация, която трябва да се създаде от областните управители на Бургас и Варна, кметовете на двата града и ръководителите на местните ВиК дружества.

Екоминистерството иска бедствено положение в Бургаско заради безводието

Ако до 20 февруари не изградим тръбите (бел. ред. – за резервното водоснабдяване) не искам да съм в Бургас на изборите“, каза екоминистърът.

Изказването му накара управителите на ВиК дружествата в морските градове – Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, да дадат съвместна пресконференция, за да опровергаят твърдението, че има риск от възникване на водна криза. Те бяха подкрепени и от варненския областен управител Стоян Пасев.

Пасев обвини МОСВ в „своеволно намаляване на водоподаването, което е абсолютно недопустимо в условията на пандемия“. Според него се всява паника у хората, макар да няма риск от режим на водата. „С изкуственото създаване на проблем вероятно министър Димитров търси политически дивиденти два месеца преди изборите, но подобна липса на комуникация е недопустима“, коментира той, цитиран от БТА.


Снимка: БГНЕС

По-късно Димитров изпрати и своя позиция. В нея се посочва, че дирекция „Управление на водите“ при МОСВ още през януари – в първата му седмица като министър, го е уведомила за проблемите с язовир „Камчия“. По думите му цяла година управителите на ВиК дружествата са информирани ежемесечно за необходимостта да предприемат действия за алтернативно водоснабдяване, за размера на намалените количества в съответния месечен график за Варна и Бургас, както и когато някои от тях извършваха нарушение.

От едната страна стоят думите на хора, които искат да прикрият това, че цяла година нищо не са направили, за да подпомогнат питейно-битовото водоснабдяване на Бургас и Варна. От другата страна има един цял вагон с документи, графици, становища, предложения, препоръки, решения на Министерски съвет и десетки изказвания на трите лицата по медиите през годината по тази тема, която днес от техните думи разбрах, че никога не са знаели за нея. За мен като министър винаги на първо място е бил интересът на хората и това те да имат вода. Не аз съм назначавал тези трима души и не аз трябва да нося отговорност за действията им, както и за това, че внезапно и едновременно забравят цяла една година от живота си. Обаче хората не ги интересува кой кога има услужлива памет или кой кои пари иска да усвои или партия да подкрепи или да нападне. За мен въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата сила, независимо от това лицата, с които се налага да работя, колко услужлива памет имат, дали лъжат добре или зле, публично или лично. Уверен съм, че хората по Черноморието могат да отсеят истината за себе си“, посочи екоминистърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама