Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгресa

00:05, 07 яну 21 / Свят 25 2918 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Привърженици на Доналд Тръмп нахлуха в Конгреса в опит да осуетят обявяването на Джо Байдън за президент на САЩ. Съвместното заседание на двете камари на Конгреса беше прекратено, а техните представители евакуирани, предаде CNN. Кметът на Вашингтон Мюриъл Баузър обяви полицейски час. 

От външното ни министерство призоваха българите, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да не излизат навън

Хаос на Капитолия ... 

Полицията приканва протестиращите, проникнали в сградата, да я напуснат, съобщава ТАСС по информация на Националното радио на САЩ. Въпреки това, много манифестанти са успели да се доберат до залата на Камарата на представителите, счупвайки стъклените прозорци на вратите. На полицията се е наложило да ползва оръжие в опити да въдвори ред. Един от протестиращите е успял да застане на трибуната.

Според CNN жена е ранена и е в критично състояние в резултат на стрелбата. Не се съобщават повече подробности, предаде БГНЕС. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Реакцията на Доналд Тръмп 

Доналд Тръмп разпореди Националната гвардия да бъде изпратена на Капитолия във Вашиингтон, заяви говорителката на Белия дом.

В Twitter за подкрепа на полицията и на органите на реда на Капитолия, защото "те са наистина на страната на държавата" и помоли протестиращите да бъдат "мирни". 

 

По-късно Тръмп се обърна към протестиращите: "Знам, че боли. Това бяха измамни избори, откраднаха ни победата. Но сега трябва да се приберете вкъщи. Трябва да имаме мир, трябва да имаме закон и ред. Не искаме никой да бъде наранен".

 
Първите думи на Джо Байдън 

"Демокрацията ни е под безпрецедентна атака. За разлика от всичко, което сме виждали в съвремието", заяви в първия си коментар Джо Байдън. "Сцените на хаос в Капитолия не отразяват истинската Америка. Те не представляват кои сме ние", коментира той. 

Байдън призова президента Тръмп да излезе веднага пред националната телевизия и да защити Конституцията и федералната столица. 

 
Бомба за републиканците, евакуация за демократите 

Открито и обезвредено е взривно устройство в сградата на Националния комитет на Републиканската партия на САЩ във Вашингтон, съобщава „Ню Йорк Таймс“.

По информация на източници на изданието, във връзка с откриването на подозрителен предмет е извършена евакуация и на намиращата се недалеч сграда, в която се помещава централата на Демократическата партия

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама