Четирима починали при щурма на Конгреса във Вашингтон

11:00, 07 яну 21 / Свят 25 3688 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

По последни данни четирима души са починали по време акцията, при която хиляди поддръжници на Доналд Тръмп пробиха полицейската охрана и окупираха Капитолия, като прекъснаха утвърждаването на избора на демократа Джо Байдън за президент.

Привърженици на Тръмп нахлуха в Конгресa

Полицията обяви, че жена е била простреляна и по-късно е починала от раните си. Загинали са още трима души при „спешни медицински случаи“, съобщи bTV.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Открити са и две самоделни бомби, оръжие и коктейл „Молотов“. Задържаните са десетки. Извънредното положение в столицата беше удължено от кмета на града до 21 януари.

Бъдещият президент Джо Байдън призова отиващия си да влезе в ролята на лидер и да призове привържениците си да спрат с насилието. Работата на Конгреса е възобновена.

Twitter и Facebook блокираха временно профилите на Доналд Тръмп

Twitter и Facebook блокираха временно профилите на американския президент Доналд Тръмп. Първо това направиха от Twitter за 12 часа. От платформата първоначално поискаха отстраняване на част от по-ранните публикациите на Тръмп, а след това обявиха, че блокират профила на президента „в резултат на безпрецедентното и продължаващо насилие във Вашингтон“. И допълниха, че при нови нарушения акаунтът на държавния глава може да бъде изтрит.

Малко по-късно и от Facebook направиха същото – това се случи след видеообръщението на Тръмп, в което призовава привържениците си да се разотидат, но и повтаря необоснованите си твърдения за измама на президентските избори през ноември. Профилът на президента е спрян за 24 часа.

Заместник-съветникът на Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Матю Потинджър подаде оставка. Причината е реакцията на американския президент след щурма на Капитолия от негови привърженици, съобщи СNN. По данни на телевизията съветникът на Тръмп по национална сигурнъст Робърт О'Брайън и заместника на началника на кабинета на Белия дом Крил Лидъл също обмислят оставките си.

Сенатът отхвърли възраженията срещу победата на Байдън в Аризона

Американският Сенат отхвърли с голямо мнозинство възраженията срещу изборната победа на избрания за президент Джо Байдън в Аризона, с което гарантира, че гласовете за него от щата в колегията на електорите ще се запазят, съобщи Асошиейтед прес.

Възраженията срещу гласовете от Аризона, внесени от конгресмена Пол Госар и сенатора Тед Круз, бяха отхвърлени с 93 гласа срещу тях срещу само 6 гласа в тяхна подкрепа. Всички гласове за възраженията дойдоха от републикански сенатори, но след щурма на Капитолия от привърженици на Тръмп много републиканци промениха мнението си.


Снимки: ЕПА/БГНЕС

Българи се включиха в протестите във Вашингтон

Българи се организираха и заминаха за Вашингтон, за да се включат в протестите. Това заяви пред Нова телевизия журналистът Евгени Веселинов. Организацията се случвала основно в социалните мрежи.

„Днес ми се обади собственик на компания, който оказа пълно съдействие на нашите сънародници. Готов е да им занесе храна в хотелите, да даде подслон”, добави той. Според него изборите в САЩ са предизвикали разделение както между американците, така и между българите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама