Отменят Сурва в Перник, глоба заради леденото хоро в Калофер

12:15, 07 яну 21 25 2247 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Провеждането на леденото мъжко хоро в Калофер предизвика противоречиви реакции в обществото. Някои подкрепиха традицията, а други се разгневиха как грубо са нарушени мерките. Темата беше широко отразена и в медиите. Кметът на града Румен Стоянов обяви, че лично ще плати глобата за хорото, въпреки обаждания на граждани с готовност да я платят те. Санкцията ще е 1000 лв.

Въпреки пандемията: Калоферци влязоха в Тунджа, хванати на мъжко хоро

Припомняме, че вчера – на Богоявление, въпреки пандемията се проведе станалото традиционо мъжко хоро във водите на река Тунджа. С тъпани и гайди мъже и младежи, облечени в носии, пяха „Залюбила е Василка” и извършиха ритуала, който има дългогодишна история в града на Ботев. А хората, събрали се да наблюдават хорото, бяха без маски и без нужната дистанция. 

За какво са ни мерки, след като традициите ни пазят от вируса?

"Осъзнавам в каква ситуация се намираме в момента. Всеки кмет или политик се опитва да извлече най-много ползи за себе си. Но такава пандемия се случва един път на 100 години, всеки решава сам с какво да остане в историята. Не е време за правене на политика", коментира казуса здравният министър проф. Костадин Ангелов, цитиран от БГНЕС. След неговото възмущение глоба получи и кметът на Габрово заради празничния концерт за новата година, при който също бяха нарушени мерките.

Отменят Сурва в Перник

С оглед на злополучните примери в Калофер и Габрово, не е изненада, че властите отменят фестивала Сурва в Перник. Стана ясно, че тази сутрин представителите на щаба са се срещнали с кмета на града Станислав Владимиров. Доц. Ангел Кунчев съобщи, че кукерският фестивал ще бъде отменен, но ще има малки празненства в отделните села.

На работно съвещание при премиера бе решено да се въведат "гъвкави и адекватни противоепидемични мерки" за провеждането на традиционните игри в Пернишко. 

"Ако се създаде максимално добра организация, с необходимата дистанция и носене на маски, хората могат да извършат обичая в региона. Направете добра организация за всички символни празници, които българите уважават. Бъдете гъвкави“, изтъкна министър-председателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама