Кметовете искат удължен изборен ден и коридори за гласуване на възрастни

15:30, 07 яну 21 / Политика 25 2012 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

И ръководството на сдружението на общините изрази готовност кметовете в България да изпълнят задълженията си за провеждането на парламентарните избори на 28 март, ако държавният глава ги насрочи за първата възможна дата. В момента кметове са на среща с Румен Радев на "Дондуков" 2.

Според тях обаче ще има редица логистични проблеми - как ще се предават изборните протоколи, тъй като на места сега автобус събира ръководствата на селските комисии, за да предадат документите; ще се наберат ли достатъчно хора за секционните избирателни комисии, тъй като вероятно с резервните хора са необходими над 85 хил. души; как ще се организират подвижните секции за карантинирани; кой ще влезе в COVID отделенията, за да гласуват болните, и др.

Изборите – мисия възможна, но без гласуване по пощата

Кметът на Кърджали Хасан Азис предложи да има времеви коридори за гласуване на възрастни хора. На въпрос на президента Румен Радев какво смятат за идеите за гласуване в два дни, кметът на Велико Търново Даниел Панов каза, че са обсъждали удължен изборен ден. Според сегашното законодателство гласуването започва в 7.00 ч. и е до 20.00 ч., но изборният ден може да започне в 5.00 ч. и да бъде удължен до 21.00 ч.

От сдружението казаха, че искат указанията на здравните власти и Централната избирателна комисия за организацията на изборите, но не смятат, че са необходими промени в законодателството освен за гласуване на карантинираните. Кметовете призоваха за по-бързо насрочване на окончателната дата на вота, съобщи „Дневник“.

Дали датата ще е в края на март или в края на май – все ще бъдем в пандемия. Някои неща трябваше да започнат да се вършат отдавна“, отбеляза държавният глава, цитиран от bTV.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама