Изметоха Гергов от БСП

17:20, 07 яну 21 / Политика 25 2435 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Националният съвет на БСП изключи Георги Гергов от партията, след като бяха събрани необходимите за това подписи. По казуса са се произнесли всички висши контролни и колективни органи на партията, съобщиха от пресцентъра на левицата.

Изключването на Гергов от червените редици е кулминацията на мащабната чистка, която организира ръководството на партията начело с Корнелия Нинова. Според висши социалисти обаче, изгонването му е нелегитимно, тъй като пленумът не се е събирал и е в разрез с партийния устав, пише в. "Сега".

Конгресът на БСП изхвърли вътрешната опозиция от ръководството на партията 

Раздялата с бизнесмена идва след проверка на състоянието на общинските и районни организации на БСП в Пловдив и областта. Тя започна заради обвинения на пловдивски социалисти за „груби нарушения на устава на БСП“ от страна на Георги Гергов. Повод за това бе свиканото през ноември учредително заседание на Областния съвет в разгара на пандемията, което бе в разрез с решенето на ръководството на БСП за забрана на събития с над 30 души и впоследствие бе обявено за нелегитимно.

В мотивите за изключването на Гергов се посочва, че „с поведението си той уронва престижа на партията, не работи за осигуряване на обществена подкрепа на политиката й и за утвърждаване на доброто й име“.

НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ СОФИЯ И ПЛОВДИВ

След решението на Националния съвет, пловдивските социалисти снеха доверието от ръководството на партията и го обвиниха в действия чрез „интриги, натиск и заплахи в мутренски стил“. Според тях атаката срещу Гергов два месеца преди парламентарните избори цели пренареждане на листите в областта. Пловдивската организация на БСП обяви, че ще води битка за да опази „партията от командирския костовистки стил, който се опитват да наложат от „Позитано 20“.

Гергов е добра мишена с партиен билет, срещу когото да се консолидират партийните членове и да не се интересуват защо партията след 6 години в опозиция се бори да бъде незаобиколим коалиционен фактор, а не победител в едни избори срещу десницата“, коментира пред БНР бившият председател на левицата Михаил Миков, който е част от вътрешната опозиция на Нинова.

По-рано депутатът от БСП Александър Симов аргументира изключването на Гергов с мотива, че бизнесменът „взривява обстановката в партията“. „Колкото и да си богат, колкото и да мислиш, че ти контролираш всичко и си феодализирал една област, БСП върви по правила и никой не стои над тях”,  заяви той в ефира на bTV.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Раздялата с Гергов се случва седмици, след като пловдивският бизнесмен обяви, че напуска ръководството на БСП заради реваншизма в партията. Отношенията между него и лидера на левицата Корнелия Нинова през последните години са меко казано хладни.

Напрежението между двамата избухна година, след като Нинова за първи път оглави БСП, с подкрепата на бизнесмена. Причина за разногласията между тях се оказа скандалът, добил популярност като „Цумгейт“, който разкри, че Гергов е уредил среща между шефа на „Овергаз“ и издател Сашо Дончев и тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

Георги Гергов: Отворя ли си устата, за Корнелия ще стане страшно

Тогава Нинова поиска Гергов да напусне Изпълнителното бюро на партията и посочи, че той е бил част от "група за натиск" за коалиция с ГЕРБ. Гергов изпревари гласуването на предожението на Нинова и сам подаде оставка от тясното ръководство на партията. От тогава насам тлее конфликт между София и Пловдив, където Гергов е начело на социалистите.

Миналата година Гергов и Нинова отново кръстосаха шпаги в навечерието на изборите за европейски парламент заради реденето на листата на БСП. Гергов подкрепи бившия водач на червените и настоящ лидер на ПЕС Сергей Станишев да оглави списъка, но партията начело с Нинова подкрепи номинацията на журналиста Елена Йончева.

За последно Нинова поиска оттеглянето на Гергов от партията през април тази година, след като той обяви, че мерките на правителството срещу пандемията са навременни и то трябва да бъде поздравено.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама