Очаква ни доста „мръсна“ предизборна кампания

10:26, 08 яну 21 / Политика 25 1984 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Обвиненията за присъствие на олигархията в политическия процес, за обвързаности на отделни политици и политически сили с бизнесмени, считани за олигарси, ще се засилят по време на предизборната кампания, която ще бъде доста „мръсна“. Това каза пред БНР доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет и експерт по политически комуникации.

Според него премиерът Бойко Борисов налага нов модел на комуникация с гражданите и политическите сили, която изключва или свежда до минимум критичните въпроси. „Неслучайно той залага на т.нар. джипка шоу, излъчване пряко във Facebook на неговите обиколки или срещи из страната“, заяви преподавателят.

Кметовете искат удължен изборен ден и коридори за гласуване на възрастни

ДПС и президента

Иво Инджов не очаква която и да е от водещите политически сили, която ще получи мандат за съставяне на правителство, да прибегне открито „до услугите на ДПС“, защото „все още не е дошъл моментът ДПС да играе национално отговорна роля“.

Президентът Радев „малко прибързано“ първоначално е заложил на датата 28 март, „най-вероятно под напора на желанието на мнозина в България най-после да има избори и да се приключва с този порочен модел“, смята доц. Инджов. По думите му властта е длъжник - тя само прави някакви декларации, че е готова да организира изборите.

Изборите – мисия възможна, но без гласуване по пощата

Според политолога Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“ ДПС избърза – явно там има трайно решение срещу Радев. „Това не е за подценяване, защото партийната подкрепа на ДПС за президент е особено ключова. Почти всички избрани президенти са били с подкрепата на ДПС – просто има едни 400 000 гласа отгоре. Не само че Радев се лишава от 400 хиляди гласа, но и това са 400 хиляди гласа за неговия опонент“, коментира Ганев.

По думите му така е съвпаднал календарът на изборите у нас тази година, че президентските избори се оказват форма на политическо следствие на парламентарните. „На парламентарните избори ние ще имаме нова политическа ситуация. Който и да управлява, който и да е първи, ситуацията ще бъде много различна, защото ще има нови играчи в парламента, балансите ще бъдат различни. И в момента, в който се състави 45-ото НС, ще е ключово важно дали ще излъчи или не конфигурация, дали ще има или не предсрочни парламентарни избори след редовните... Тогава вече политическите сили ще започнат пазарлък кой–кого–какво да подкрепя и съответно кои да са потенциалните кандидати“, посочи Ганев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама