Жълт код за опасно време в 13 области у нас

13:10, 09 яну 21 25 2827 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жълт код за опасно време е обявен за 13 области на страната. Той е валиден за Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. В тези области ще има валежи от сняг, като в комбинация с вятъра ще има условия за преспи и навявания. 

Рисковано е пътуването и през прохода „Петрохан“. Мокрият и тежък сняг, навалял през последното денонощие там, прекърши множество дървета и клони и затрудни движението. Те са отстранени и към момента и няма ограничения по републиканската пътна мрежа. Ограничение имаше във видинския регион, където участък от пътя остана бе затворен заради катастрофа.

Машините на „Петрохан“ са в работен режим повече от денонощие

Смесените валежи от дъжд и тежък сняг натежаха на гората и късно вечерта дървета и клони се стовариха на пътното платно. Водачи на преминаващи през прохода автомобили, отстраниха част от тях. Впоследствие за разчистването на най-големите, пристигна екип на горското стопанство в района. Работата им продължи почти през цялата нощ.

Затруднения в трафика във Видинска област предизвикаха аварирали камиони. Час преди полунощ заради катастрофа между тежкотоварен и лек автомобил, за движение бе ограничен участък в района на видинското село Срацимирово. Няма данни за жертви при инцидента, предаде bTV. 

До обяд валежите от дъжд в Южна България ще продължат и на места ще са значителни. В Северна България ще вали сняг, в северозападните райони от страната снежната покривка ще се увеличава. След обяд валежите временно ще спрат. Ще духа умерен вятър от северната четвърт и с него ще продължи да прониква студен въздух. Температурите ще са без съществен дневен ход и максималните ще са от 1 до 3 градуса в северозападните райони, до 8-10 градуса в югозападните райони от България. През нощта срещу неделя от запад ще започнат нови валежи, предимно от сняг.

По Черноморието ще бъде облачно. Преди обяд ще има валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. След обяд валежите временно ще спрат. Ще духа умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 3 и 5 градуса. Температурата на морската вода ще е 9-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

В планините ще бъде облачно и с валежи от сняг, под 1200 метра - от дъжд. Ще духа умерен, по високите и открити части - до силен вятър от северната четвърт и с него застудяването ще продължи. В западната половина на Предбалкана снеговалежите ще са значителни и в комбинация с вятъра ще има условия за виелици и навявания. След обяд валежите временно ще спрат, но през нощта срещу неделя в масивите от Западна България отново ще завали сняг. Максималната температура на 1200 метра ще е около 2 градуса, на 2000 метра - около минус 2 градуса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама