Републиканци за България искат ротация на директорите на МВР за изборите

11:20, 10 яну 21 / Политика 25 2561 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов предложи да има ротация на всички областни директори на МВР за месец, за да се прекъснат зависимости и други интереси, които могат да повлияят на честните избори. По думите му това е особено важно да се направи при хората, които отговарят за провеждането на изборите в ромските махали, защото според него там са най-податливи на купуването и контролирането на вота. Предложението му бе направено по време на среща с президента Румен Радев. 

И днес продължават консултациите на президента Румен Радев с извънпарламентарни политически партии. Срещите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

„Има такъв народ“ изрази съмнение за честността на изборите

"Това, което е изключително тревожно, е че нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес, в който да бъде защитен избрателят и да се гарантират конституционните права", каза Цветан Цветанов, като отбеляза, че след протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт."Това означава, че всеки един би могъл да подложи изборите на съмнение за честността и прозрачността по време на самия процес", каза той. 

Снимка: БГНЕС

Промени в Изборния кодекс

Бившият втори в ГЕРБ се обяви за промени в Изборния кодекс. От Републиканци за България предлагат в квотите на СИК да има двама членове от извънпарламентарните партии, които да следят за честността на вота. 

"Демократична България" иска броенето на бюлетините да е на живо

Цветанов изрази притеснение за начина, по който ще се броят изборните резултати и за това и той, като други извънпарламентарни партии, които бяха на консултации при президента вчера, настоя да се направи платформа, която да излъчва онлайн броенето на бюлетините и оформянето на протоколите от гласуването. По думите му партията има притеснение и относно придвижването на протоколите.  

Манолова настоява за гражданска паралелна ЦИК

Той също така направи предложение да има възможност българите зад граница да гласуват по пощата, защото заради различните ограничения там, може хората да нямат възможност да дадат гласа си по традиционния начин.

Цветанов посочи, че след кореспонденция със зам.-председателя на партията Павел Вълнев, който се намира в момента в Чикаго, е бил информиран, че българските граждани зад граница се притесняват, че няма да имат конституционното право да гласуват поради ограничителните мерки, свързани с пандемията. Той даде за пример съседна Румъния, където 40% от гражданите са гласували по пощата. Според него чрез този подход могат да се гарантират изборните права на всички граждани, които са под карантина или са заразени с COVID-19. 

Снимка: БГНЕС

И Републиканците, като “Демократична България” също се обявиха за създаването на единен здравен протокол. Според него е несериозно предложението на Националния оперативен щаб карантината да се прекратява за няколко часа и да се дава възможност на хората да отидат до урните.

Президентът отбеляза, че това предложение е в правомощията на изпълнителната власт и по него са нужни дискусии. 

Отразяване в националните медии

И Цветанов като други извънпарламентарни партии, които бяха на консултации при президента поиска националните медии БНТ и БНР да излъчват равнопоставено всички, участници в изборите. Цветанов изрази недоверието си към изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков, но отбеляза, че вярва на професионализма на БНР.

Датата на изборите

Председателят на Републиканци за България заяви, че неговата партия, както и редица други, е готова за избори на 28 март, но изпълнителната власт няма как да ги проведе тогава. Според него към момента няма нужната законодателна готовност и нормативна уредба, за да гарантира упражняване на правото на глас и запазване на здравето на гласуващите. По думите му удължаването на изборния процес ще даде възможност повече хора да гласуват, но вотът не трябва да се провежда в рамките на два или три дни, защото ще се създадат предпоставки за манипулации. 

"Възраждане" иска институция да контролира социологическите агенции

Президентът Румен Радев посочи, че е много е важно да има доверие в изборния процес, а то се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, тяхното популяризиране и всеобхватна и достъпна информация за това как ще протичат тези избори.

Държавния глава подкрепи идеята за законови промени, които да гарантират правото на глас на хората под карантина и българите в чужбина. По думите му няма как да се въведе електронно гласуване, но е вариант да се осъществи гласуване  по пощата. Той подкрепи и идеята за видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите, което според него ще допринесе за честността на вода.

ЦИК и Радев искат промени в Изборния кодекс и гласуване по пощата за българите в чужбина

Вчера държавният глава обсъди темата за предстоящите избори с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", обединението "Демократична България", сдружението на Мая Манолова "Изправи се.БГ" , с "Отровното трио" и партия "Възраждане", срещу, които  момента върви дело за заличаване на формацията.  

Изборите – мисия възможна, но без гласуване по пощата

Президентът е провел до сега среши и със здравния министър проф. Костадин Ангелов, с главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, със здравни експерти, както и  представители на общините и ЦИК. Те се обединиха около идеята, че са нужни промени в Изборния кодекс, за да могат хората в изолация да гласуват с мобилни избирателни комисии и да се въведе гласуване по пощата на българите зад граница. А указът с датата за провеждането на изборите ще излезе до края на януари.

А от партията на бизнесмена Васил Божков "ГП Българско лято" обявиха, че са готови да се включат в консултациите при президента на Република България Румен Радев за предстоящите парламентарни избори.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен-чичо 13:44, 10 яну 21

Адекватни и точни искания! Браво!

2 ALP 14:04, 10 яну 21

Хубави мерки, това доста ще попречи за опорочаватето на вота.

3 BoLeto 14:52, 10 яну 21

Обосновани искания, ясно конкретизирани! Провеждането на честни и прозрачни избори това е най-важното!

4 Borimir 16:11, 10 яну 21

Браво на Републиканци за България! За пореден път давате смислени препоръки!

5 Анонимен 19:13, 10 яну 21

Това ми връща надеждата, че Има такава република, pun intended... ;)

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама