МИР предлага Национален щаб за честни избори

15:45, 10 яну 21 / Политика 25 1692 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

ПП МИР предлага да се създаде Национален щаб за честни избори, в който да влязат всички политически партии, които декларират, че са за честни избори, представителите на ЦИК, както и на всички институции, отговорни за изборния процес. Това ще позволи по-правилното координиране на изборния процес и контрола върху него, предложи лидерът на партия МИР Симеон Славчев по време на среща с президента Румен Радев, който организира поредица от консултации с извънпарламентарни политически партии във връзка с предстоящите парламентарни избори и провеждането им в условията на пандемия. 

Симеон Славчев предложи и всички политически партии да имат свои наблюдатели в Централната избирателна комисия (ЦИК) и „Информационно обслужване“. 

От партията се обявиха за широка информационна национална кампания за машинното гласуване. Според тях само масовото машинно гласуване ще минимизира опитите за манипулации на вота. Симеон Славчев посочи, че решението на мнозинството в парламента на предстоящите избори да има и машинен вот, и традиционни хартиени бюлетини е „опит за всяване на хаос“ в процеса.

От МИР настояха още за задължително видеонаблюдение, но на целия изборен процес, а не само на момента с преброяване на бюлетините и попълването на протоколите. От политическата сила повдигнаха и въпроса с обучението на членовете на секции в периода на пандемия, извършвано от ЦИК, както и изразиха подкрепа за предложенията за гласуване по пощата, предаде БГНЕС. 

Лидерът на партия МИР Симеон Славчев, подобно на зам.-председателя на ПП „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, се появи пред президента с предпазна маска, на която бе изписан лозунгът "мутри вън", с който държавният глава издигна по време на протестите лятото.

Снимка: БГНЕС

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама