Има нарушение на реда за ваксинации в Сандански

17:45, 10 яну 21 25 2586 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова
Проверката на сигнала за нарушения на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в град Сандански е установила нарушение. За това съобщи здравният министър Костадин Ангелов в своя профил във Facebook. 
 
Припомняме, че вчера здравният министър разпореди проверка. Тогава той заяви, че ако се установи нарушение на ваксинационния план, ще има и наказания. 
 
"Редът за ваксинации на българските граждани е нарушен. В COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в град Сандански", отбеляза здравният министър. 
 
Той подчерта, че за да бъдат изцяло спазени принципите на прозрачност и законосъобразност утре ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции.
 
"Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават", заяви министър Ангелов.
 

Остри реакции се появиха след скандала с ваксинирането на общински съветници в Сандански, които не са от първата фаза на имунизацията. Пациентски организации разкритикуваха от случилото се. От болницата и Регионалната здравната инспекция заявиха, че ще запазят мълчание, докато не приключи проверката, разпоредена от здравния министър проф. Костадин Ангелов. 

Ваксинираните общински съветници са от различни партии. Председателят на общинския съвет в Сандански, който е сред ваксинираните, обясни, че до имунизацията се стигнало, тъй като останали неизползвани дози, които иначе трябвало да се изхвърлят, предаде bTV.

„Хора, които не са на първа линия пререждат медици, които се нуждаят. Другият проблем , който ми направи впечатление е, че по този начин се уврежда доверието във ваксинацията, тъй като има тенденция да се смята, че това било постановка, за да се създаде обществото илюзията, че няма достатъчно ваксини и се бърза. Тоест, всеки един такъв неправилен акт води до конспиративни теории и увреждане на доверието във ваксините“, коментира Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб“.

Снимка: CanStockPhoto

Oт РЗИ пък заявиха, че дозите е трябвало да бъдат върнати и използвани за хора от първата фаза в областта, които чакат – това са лекари, медицински сестри, помощен персонал. Oстават доста въпросителни защо организацията е била такава. 

Можеха да пробват в местната болница да потърсят хора с хронични заболявания, които може да не оцелеят, защо се предлага първо на общинските съветници, така се подкрепя общото мислене, че трябва да си депутат, общински съветник, за да стигнеш до нещо толкова важно“, каза д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация.

Предстои да разберем кой и по какъв начин ще бъде наказан след установената проверка. 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 хаста маняна 19:12, 10 яну 21

Ейй само мутри и схеми... аман вече ! Браво на републиканците и на господин Цветанов, добре свършена работа !!!

2 Да кажа само 19:14, 10 яну 21

Добре, че бяха Републиканци да пуснат сигнал за проверка.

3 Ще гласувам за тях 19:21, 10 яну 21

Поздравявам партията на Цветанов, за това, че следят нередностите в страната ни, без дори да са на власт!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама