След скандала: Шефът на болницата в Сандански без угризения за ваксинираните общинари

14:11, 11 яну 21 25 4111 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не съжалявам за ваксинираните общински съветници. Би било грешно да се изхвърлят лекарства, които могат да помогнат да много хора в борбата с най-тежката инфекция от десетилетия насам. Това заяви директорът на болницата в Сандански Илия Тонев след скандала с ваксинирането на общински съветници в Сандански, които не са от първата фаза на имунизацията. 

Според местните власти това е станало, защото е трябвало спешно да се оползотворят дози от препарата преди да изтече срока им на годност. Здравните власти в Благоевград обаче заявиха, че това е в разрез с правилата и дозите е трябвало да бъдат върнати в местното РЗИ, за да се поставят на други нуждаещи се медици.

По думите на Тонев в последния списък за ваксиниране са фигурирали 110 души, но около 30% се отказали в последния момент.

„Те имат резерви към ваксината на „Pfizer“, уточни Тонев пред bTV и добави, че от болницата са се свързали с местната община за помощ. „Имахме непрекъсната комуникация с РЗИ. От там казаха да прилагаме ваксините без да уточняват, знаейки, че по план трябва да бъдат прилагани на работещи на първа линия“, каза Тонев.

Според него общинските съветници са били доброволци в кампания за популяризирането на ваксината. Д-р Тонев обясни още, че всички медици, които са искали да се ваксинират и са на първа линия, са били имунизирани срещу Cоvid-19.

Очаква се днес да стане ясно дали на болницата в Сандански ще бъде наложена някаква санкция заради грешката. Директорът на болницата заяви, че до момента не е поканен на среща със здравния министър Костадин Ангелов.


Снимка: БГНЕС

Каракачанов с друга информация

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обаче има друга информация по случая. Според него общинските съветници „не само, че не са се пререждали и не са търсили, а тях са ги търсели да ги ваксинират”. Той подчерта, че ако се докаже, че те са използвали служебното си задължение, то трябва да бъдат наказани и санкционирани по най-строгия начин.

Въпросът е защо е нарушен редът. Тези хора ли са се вреждали по някакъв начин да прередят другите, или се е случило нещо друго. Не мога да одобря и не одобрявам, ако някой, без значение какъв е той - дали обикновен общински съветник някъде си в държавата България, или висш чиновник министър, или депутат, използва служебното си положение да се ваксинира преди другите”, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама