Дюнерджийница "Сталин" работи само два дни

18:00, 11 яну 21 / Любопитно 25 1909 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Заведение за дюнери в Москва беше затворено от властите само два дни след своето откриване. Причината е, че закусвалнята е кръстена на съветския лидер Йосиф Сталин, което предизвика масово недоволство сред обществеността в руската столица, предаде "Ройтерс". 

Управлението на Йосиф Сталин е белязано от масови репресии, трудови лагери и глад. Близо 700 000 души са екзекутирани по време на Голямата чистка от 1936-38 г. Мнозина обаче от бившия Съветски съюз гледат на него като на лидера, победил нацистка Германия във Втората световна война. В България също имаме туристически комплекс, който носи името на един от най-бруталните руските лидери, но тук важат други закони. 

Логото на дюнерджийницата в Москва представлява портрет на спорния комунистически лидер над входната врата. Персоналът е облечен в униформи на службата за сигурност от епохата на Сталин, като се храната е с имена на съветските лидери.

Собственикът на закусвалнята Станислав Волтман разказва в интервю за „Ройтерс“, че след като са обслужили около 200 клиента, полицията ги е принудила да премахнат табелата с лика на Сталин, а след това са ги накарали да затворят заведението. Той обаче смята, че властта не е имала законово основание за закриването на дюнерджийницата.

"Очаквах да има шум в социалните мрежи, но не очаквах, че всички телевизии, известни журналисти и влогъри ще се тълпят тук като пред мавзолея на Ленин", казва Волтман.

Визията на дюнерджийницата стана повод за горещи дебати в социалните мрежи, като някои потребители дори го обвиниха в проява на лош вкус, а други приветстваха позитивно идеята.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама