След проливните дъждове: застрашен е газопроводът България-Гърция

20:15, 11 яну 21 25 2285 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В района на Община Струмяни е застрашен газопроводът България-Гърция, стана ясно на брифинг на Националния щаб за защита при наводнения. „Прави се всичко възможно да бъде защитен. Последната оценка е, че работите, които са предприети, към момента са задоволителни“, обясни главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде bTV.

Наводнени къщи и квартали: Бедствено положение в Перник и Трън

Всички язовири в страната са под контрол. Три или четири язовира преливат през преливниците. Няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората. Изключение прави този над Костинброд. Там е започнало възстановяване на преливника, обясниха от щаба. 

Най-тежка е ситуацията в Западна и Северозападна България

Най-напрегната е ситуацията в Община Нови Искър. В село Мировяне река Блато е покачила много нивото си и се е наложило да се строят диги. „Обмисля се частична евакуация на застрашените къщи. Към момента оценката е, че няма непосредствена опасност за живота на хората, но нашите хора са готови да помогнат“, посочи комисар Николов.

Частично бедствено положение

Обявено е частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и Община Струмяни заради реките Конска и Струма. В Радомир има няколко наводнени къщи. Помпената станция за питейни води е засегната. Ще се наложи ремонт на помпите и евентуално няколко дни жителите на града няма да имат водоснабдяване от тази станция. В Батановци няколко къщи са засегнати. В момента водите са от река Конска, които са наводнили полето и къщи. Към настоящия момент няма бедстващи хора, ситуацията е стабилна, каза от своя страна вътрешният министър Христо Терзийски.

Има райони от страната, където има реки, които са на нива над нормалното, но затова имаме организирани постове. Където е необходимо се извеждат хора от домовете, за да не се стигне до тежка ситуация“, уточни той. 

След наводненията: Борисов на инспекция в Пернишко

В Софийска област има наводнени пътища. Такава е ситуацията и в района на пътя между Перник и Радомир, където са изпратени екипи на полицията и пожарникари. 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че е имало опасност цели населени места да бъдат залети. "Ситуацията е сложна в района на Нови Искър и в участъци от районите „Надежда“ и „Връбница“. В кв. „Требич“ екипите на районното кметство работят и отводняват училището", информира тя. „В село Мировяне бяха монтирани защитни диги. Основната ни задача беше да намалим нивата на реките“, допълни столичният кмет.

„Огромни площи земеделски земи са залети, но най-важното беше да не допуснем да се залеят цели населени мести, защото имаше такава опасност. Това наложи и прекъсването на дигата на река Блато, за да може да намалим нивата на реките“, каза още Фандъкова.

Екипите ще продължат да работят през цялата нощ. Всички служби съдействат, за да се помогне на хората. Има много къщи, чиито мазета и дворове са наводнени. Към момента обаче няма информация да има случай, при който да не може да се обитава жилище. „Имаме готовност да предоставим такива възможности, но да се надяваме, че няма да се наложи. Сигналите са предимно за наводнени мазета и дворове“, информира Йорданка Фандъкова.

От сутринта е пренасочено движението на автобусни линии 23 и 26 под моста на Курило. Там движението е спряно и ще може да се възстанови, когато падне нивото на водата. Автобусите минават по Околовръстния път.

Около 100 населени места са без електроенергия

Към настоящия момент около 100 населени места са без електроенергия. Те са на територията на областите Видин, Враца, Монтана и София област, информира енергийният министър Теменужка Петкова. Става въпрос за около 29 000 клиенти на ЧЕЗ. Екипи на дружеството работят на терен, за да отстранят повредите.

„На територията на област Монтана има една подстанция, която е със сериозен проблем. Работи се по отстраняване на повредата. Прави се всичко възможно, така че да се пусне резервното захранване и хората да бъдат снабдени с електрическа енергия“, каза Петкова.

В рамките на утрешния ден ще бъде възстановено нормалното захранване с електронергия на всички тези места, допълни тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама