ГЕРБ обвини Радев, че подкопава доверието в изборния процес, той отрече

10:06, 12 яну 21 / Политика 25 2524 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Президентът Румен Радев проведе консултации с представители на ГЕРБ във връзка с провеждането на парламентарния вот. Той отбеляза трите най-важни неща - да се гарантира правото на вот на всички българи, да има прозрачност и честност на изборния процес и да се повиши доверието в предстоящите избори. На срещата присъстваха председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и вицепремиерът Томислав Дончев.

Цвета Караянчева критикува внушенията, че ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира и обвини президента, че участва в тях. „През последните дни Вие дадохте възможност за говорене на политически фигури, които според социологията нямат шанс за парламента, и те обявиха предстоящите непроведени избори за манипулирани. А това е опасно, защото се дава възможност на хора, които не са участвали досега в избори, да правят внушения у българските граждани“, посочи тя, имайки предвид консултациите с извънпарламентарните партии, сред които „Възраждане“, „Има такъв народ“ и гражданската платформа на Мая Манолова.

Изборите не ги прави ГЕРБ – те се правят от институции, които си взаимодействат една с друга“, коментира още тя и припомни, че последните три парламентарни избори не са организирани по време на управление в ГЕРБ, но въпреки това партията ги печели. Тя не пропусна да изтъкне и че изборите за президент, спечелени от Радев, са били по време на управление на ГЕРБ.

От своя страна, Румен Радев отрече под негова егида да се организира подкопаване на изборния процес. „Аз не деля партиите на системни и такива, които сега прохождат“, каза той, като призова да не се лепят етикети на партиите и припомни, че и ГЕРБ все някога е била за първа година на избори. Държавният глава е категоричен, че не може да се пренебрегне нито една партия, нито един глас и призова за уважаване на плурализма, защото той е залог за демокрация. „Внушенията, че изборите могат да бъдат манипулирани се опровергават само по един начин – чрез решенията на управляващите. И аз се надявам да видя мерки, предприети от ръководството на държавата и ЦИК, които да убедят хората, че няма манипулация“, каза той.


Снимка: БГНЕС

Готвят се промени, за да гласуват карантинираните и лекуващите се в болница

Д-р Даниела Дариткова обясни, че се готвят промени Закона за извънредното положение, с които се предвижда карантинираните да гласуват с подвижни избирателни кутии, а за хората с коронавирус в болница да се подготвят специални урни, предоставени от медицинските екипи. От своя страна, Радев оцени положително и „с облекчение“ готвените промени, но призова по-бързо да се даде информация как точно ще протече изборният процес. Според него е важно да има предварително обявени от здравните власти няколко варианта, за да може да се реагира адекватно в деня.

Радев отново лансира идеята избирателите да получават от държавата комплект лични предпазни средства, както и за увеличаване на изборния ден, гласуване на открито у нас предвид епидемията и гласуване по пощата за българите в чужбина. Томислав Дончев обаче е категоричен, че последното не може да бъде организирано за два месеца и по-скоро ще доведе до усещане за недоверие у гражданите. „А предвид времето през следващите месеци не можем да рискуваме да простудим българските избиратели“, коментира Дончев.

Във връзка с излъчването на живо на броенето на бюлетините, Цвета Караянчева обясни, че това няма как да се случи, а като причина изтъкна това, че в България няма еднакво покритие. „В редица села дори нямат обхват на телефона“, подчерта тя. Според нея заснемането с телефони пък ще доведе до много съдебни опровержения. Томислав Дончев пък изтъкна, че в България не е забранено всеки да снима това, което му е интересно.

Дончев призова президента по-бързо да избере датата на изборите, тъй като това ще помогне за по-добрата им организация. А Радев заяви, че ще я обяви преди крайния срок.

Предстои държавният глава да се срещне и с представители на БСП, ДПС, „Воля“ и „Атака“. Единствените, които отказаха консултации с аргумент, че те са „безпредметни“, са „Обединени патриоти“. Борис Ячев обясни пред БНР, че тези консултации е трябвало да бъдат направени преди президентът публично да оповести датата 28 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама