След наводненията: Дават по 375 лв. на пострадалите от наводненията

18:50, 12 яну 21 25 3256 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Обилните проливни дъждове от последните дни повишиха нивата на реките. На места те излязоха от коритата си и предизвикаха наводнения и свлачища и затвориха пътища. Влошената метеорилогична обстановка стана причина за спиране на тока, евакуация на населението и обявяване на бедствено положение в няколко населени места.

От днес Агенцията за социално подпомагане започна приема на заявления за отпускане на еднократна помощ от 375 лв. на пострадалите. Служители от дирекции „Социално подпомагане“ ще се включат по места в сформираните от общините комисии за оглед и оценка на нанесените щети, съобщиха от агенцията.

Право на помощ ще имат собствениците на законно построени и единствени жилища или лицата, които имат учредено вещно право на ползване на тези жилища.

Не язовир „Студена“ е причината за ситуацията в Перник

Изпускането на язовир „Студена“ не е закъсняло и той не е виновен за наводненията в Пернишко заради обилните дъждове. Това каза пред bTV екоминистърът Емил Димитров. „Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете защо оставихте града без вода. Има си разчети. Когато сега дойде голямата вода, изпускахме по 2 кубика. Дойдоха 14 кубика, ние изпускахме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката“, обясни Димитров.

Наводнени къщи и квартали: Бедствено положение в Перник и Трън

Той е на мнение, че река Конска е причината за наводненията. „Реката в момента има над 100 л/кв.м. Тя иначе е ручей, а сега стана като Дунав“, допълни той. „Язовир „Студена“ в момента има контролирано минимално изпускане и то ще бъде още около две седмици. Язовирът сега изпълни ролята на буфер и именно този резерв, който бяхме оставили, помогна надолу по реката“, поясни Емил Димитров. По думите му Перник има достатъчно вода за година и половина напред.

След наводненията: Борисов на инспекция в Пернишко

Вчера вечерта премиерът Бойко Борисов лично посети Пернишко, за да провери каква е ситуацията там след обявеното частично бедствено положение.  „Най-важното до този момент е, че няма жертви и пострадали. Трябва да опазим хората. Материалните щети ще ги покрием, ще използваме и Фонда за бедствия и аварии”, заяви министър-председателят.

Няма места без ток

Ситуацията в страната се нормализира, обстановката във връзка с метеорологичната условия се следи непрекъснато, наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо се изпускат контролирано. Всички отговорни институции са в пълна координация помежду си и в готовност за реагиране, включително и на сигнали на граждани. Това стана ясно на среща при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Електропреносната система в страната е под контрол, местата, на които електрозахранването е било прекъснато, вече е възстановено“, докладва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя увери, че аварийните екипи са усилени и имат пълна готовност да поемат сигнали.


Снимка: БГНЕС

Овладяна е положението и в София 

Има леко понижение на нивата на реките на територията на Столична община, но все още има наводнени места. Населените места, на които има наводнени дворове, мазета и имоти са Нови Искър, с. Мировяне и с. Житен в район „Нови Искър“, кв. „Требич“ в район „Надежда“ и части от „Волуяк“ в район „Връбница“. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова.

Тази нощ бяха издигнати диги на входа на с. Мировяне при хосписа. Диги се изграждат и в кв. „Требич“, където работи кмета на район „Надежда“. Тази сутрин беше възстановено и движението на автобуси №27 и №29 до „Требич“.

Аварийната дирекция на общината продължава работа за отводняване на пътя под моста на Курило при Нови Искър. Целта е днес да се възстанови движението на автобусите, които сега се движат по обходен маршрут.

Продължаваме да наблюдаваме нивата на язовирите. На яз. „Суходол“ 2 ще започнем изпомпване, за да не се стигне до преливане.  Екипите на общината и пожарната през деня ще продължат да помагат с отводняването на наводнени дворове и мазета в засегнатите райони.  Продължава почистването на пътя до с. Плана в район „Панчарево“. Вчера заради много паднали дървета движението на автобуса беше спряно“, посочи кметът.

11 пострадали при свлачище в Смолян

Свлачище в Смолян е разрушило къща през нощта. Затиснати са били седем души. Благодарение на бързата реакция на пожарникарите обаче е предотвратена по-голяма трагедия. Хората са извадени и закарани в бърза помощ – всички са в добро състояние, само едно дете е с по-сериозни наранявания.

Малко по-късно е паднала и стена на съседна къща и са били затиснати баба и дядо. Така пострадалите от инцидента стават 11, съобщи БНТ. За територията на областта през нощта са отчетени между 20 и 30 литра валежи. Има драстично покачване на реките Черна и Арда. Има активизирани свлачищни процеси. На много места има затлачени корите от обилните валежи.

Опасни нива на реките Струма и Места

Високата вълна, следствие на изпускането на язовир „Студена“ и придошлите съставни реки, вдигна нивото на река Струма с още един метър. Въпреки изградената от собствениците ограда, водата е проникнала в дворовете. Река Струма за първи път достига отново същото ниво, както по време на големите наводнения от 4-5 декември 2010 г., припомня БГНЕС. 

До края на деня е в сила частичното бедствено положение в община Струмяни, където спешни екипи работеха по укрепване на подкопани диги на река Струма, чиито води носеха изкоренени дървета. Сериозно остава положението в общините Гоце Делчев и Хаджидимово, където има залети и подкопани пътища, както и активизирали са се свлачища.

Основната пътна артерия  Банско-Гоце Делчев беше  затворена почти през целия ден заради свличане на тонове земна и скална маса в района на село Господинци.

Придошлите води на река Места скъсаха дига край село Борово. В ниските участъци  реката е излязла от коритото си и е заляла много  земеделски площи в общините Банско, Хаджидимово и Гърмен.

Локомотивът на влак, пътуващ по  теснолинейката Септември-Добринище се удари в скални отломъци, паднали на релсите в района на Черна Места. Няма пострадали хора. Пътят вече е разчистен, а движението-възстановено, съобщи БНР.

Вилно селище край Бургас беше наводнено, вода заля пътя до Созопол

Поройните дъждове стигнаха и до Черноморието. Вилно селище край Бургас беше наводнено.

От около полунощ снощи нивото на водите на река Маринка е започнало да се покачва значително. Тази сутрин се е задействала системата за ранно оповестяване от риск за наводнения. По разпореждане на кмета на Бургас са евакуирани жителите на 20 постройки във вилно селище „Черниците“, предаде Нова телевизия.

Заради обилните валежи пътят от Бургас за Созопол е затворен след Черноморец. Влаковете между Карнобат и Варна също не се движат.

В созополското село Равадиново е обявено частично бедствено положение. Залети и непроходими са основните два пътя към населеното място. С риск да прелеят са двата язовира в землището на селото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама