"Старите и опитни политици" от "Атака" със свой прочит на изборните проблеми

16:11, 12 яну 21 / Политика 25 2157 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Последните политици от парламентарно представените партии, с които Румен Радев се срещна за консултации за провеждането на предстоящите избори, бяха от „Атака“. Волен Сидеров поздрави президента за идеята за консултации, които определи като „демократични“. Като „стар и опитен политик“, както сам се определи, той хвана направо „бика за рогата“, и заговори за проблема с т.нар. „мъртви души“ в изборните списъци.

Сидеров представи официална статистика на НСИ, според която българите над 20 г. са малко над 5,6 млн. А в същото време в ЦИК показват, че те са над 6 млн. Разликата е почти 600 хил. души. „Т.е. излиза, че ЦИК представя близо 600 хил. повече гласа от реално съществуващите“, обясни Сидеров. Той подчерта, че президентът може да е гарант, че това ще бъде променено преди изборите.

Радев и Марешки в словесна престрелка вместо в разговор за вота

Одит на „Информационно обслужване“

Идеята на „Атака“ е да се направи одит на държавното акционерно дружество „Информационно обслужване“, защото според тях „ключът за бараката“ е именно там. То е с над 97% държавно участие. „Но никой не знае как там се назначават хората или какъв софтуер използват“, посочи Сидеров. Той цитира думи на Сталин, според който не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините.

Лидерът на „Атака“ коментира и появилата се информация, че държавната агенция ще отдели 25 млн. лв. за компютри на служителите си през следващата година. „Каквото и да си говорим, машинката за изборите стои в едни ръце – всички знаем кои са“, посочи той.

ДПС не разчита на медии в предизборната си кампания

На свой ред, Румен Радев подчерта, че този, който трябва да контролира изпълнителната, е парламентът. Той припомни, че е наложил вето върху приетата от парламента законодателна промяна ЦИК да е задължена да дава данните от изборите за обработка на „Информационно обслужване“, а не Комисията сама да избере на коя фирма да възложи това. То обаче беше отхвърлено.

Трябва така да се работи, че да се върви напред. Хората не искат повече да чакат. Те искат да видят промени възможно най-бързо. И политиците трябва да спечелят доверието на хората така, че да съумеят да не го пропиляват“, така Румен Радев завърши консултациите в парламентарно представените партии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама