„В планинските села няма дори обхват на телефона“: А как тогава учат учениците?

13:20, 13 яну 21 25 4856 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В ГЕРБ са срещу идеята за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините на предстоящия парламентарен вот. Предложението е гражданите да заснемат с телефоните си броенето и попълването на протоколите в края на изборния ден. Това стана ясно след вчерашната среща при президента Румен Радев по повод провеждането на изборите.

Интересен обаче беше мотивът, с който председателят на парламента Цвета Караянчева отхвърли идеята. „Видеонаблюдението е много трудно, тъй като няма навсякъде интернет и това ще доведе до липса на равнопоставеност. Няма как да се случи“, отсече тя.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обаче я поправи, че не става дума за заснемане на целия процес, а само на боренето в края на деня.

„Покритието на интернет в цяла България не е такова, каквото е в София, Пловдив и големите български градове“, продължи обаче своята теза Караянчева. „Мога да Ви посоча редица села в моя избирателен район (бел. ред. – Кърджали), където нямат дори обхват на телефона. Така че няма начин да се осъществи точно този начин на преброяване чрез видеонаблюдение. Г-жа Дариткова (бел. ред - д-р Даниела Дариткова – председател на ПГ на ГЕРБ), която също е от планински район, може да потвърди“, подчерта тя. Това накара Йотова отново да направи уточнението, че става дума за заснемане на видео с телефон, което не изисква интернет връзка.

В женския разговор реши да се намеси вицепремиерът Томислав Дончев и по мъжки да реши спора. Той подчерта, че това, което не е забранено, е разрешено. „В тоя смисъл не знам какво законово ограничение има някой да снима нещо, което му е интересно. В днешно време се снима всичко. Някои снимат какво ли не – себе си и т.н. Щом създава усещането за повече прозрачност, аз не бих имал нищо против“, каза той.

Случайно или не ден след този любопитен диалог, Министерски съвет даде 42 млн. евро за широколентов интернет в селските райони в максималния му обхват. Това - хубаво. Но отново - твърде късно.

А нас ни кара да се запитаме нещо друго - като няма интернет, как например учат децата при затворени толкова време училища? Или там няма ученици?! Няма как и да не се сетим, че в Северна Македония например има безплатен WiFi на територията на цялата страна - пътуваш в пустото, къщи няма, а сигналът е на макс. 

Разбира се, изказването на Караянчева очаквано предизвика и забавни реакции в социалните мрежи:

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Жан 19:34, 13 яну 21

Ами да за видеонаблюдение няма а децата учат онлайн !Техните уйдурми край нямат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама