Г-жо Дариткова, ако си говорите сама, ще Ви е по-лесно...

14:00, 13 яну 21 / Политика 25 6973 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като в края на миналата година преизбраният за председател на ДПС Мустафа Карадайъ направи първата си медийна изява след конференцията на партията в обзорното предаване на БНТ "Панорама" и говореше само каквото си прецени, без да отговаря на въпросите на водещия, тази сутрин видяхме същото и от председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова в ефира на "Здравей, България".  

В живо включване от парламента по повод връщането на депутатите на работа и консултациите при президента Румен Радев, през цялото време тя или отбягваше въпросите на водещите, или ги прекъсваше и продължаваше да говори само за неща, които според нея е важно да бъдат изречени в ефир. 

ГЕРБ обвини Радев, че подкопава доверието в изборния процес, той отрече

Попитана за отказа на ГЕРБ броенето на гласовете в деня на изборите да бъде заснето на живо, за да няма съмнения за подмяна на резултатите, Дариткова бързо смени темата с думите: “Вместо да обсъждаме детайли, които бяха представени по време на консултациите при президента, искам да се върна към действащото законодателство, Конституцията и правомощията на всяка една от институциите”. И така продължи да говори за обсъждането на Изборния кодекс преди няколко месеца, когато такова предложение не е било направено. Тя изтъкна като аргументи липсата на интернет в някои малко населени места и това, че в момента на отчитането на бюлетините в секционно избирателните комисии има представители на всички парламентарно представени партии. 

Снимка: Стоп кадър от ефира на Нова телевизия

При настояването на водещата Лора Инджова да се аргументира по-ясно за отказа на управляващите да няма излъчване на живо на броенето, Дариткова я прекъсна с остър тон, като ѝ направи забележка да не я прекъсва. На думите на Виктор Николаев, че като журналисти имат право да питат и да настояват отговор на зададените въпроси, тя не обърна внимание и продължи да убеждава зрителите на телевизията как партията ѝ е направила всичко необходимо за провеждането на честни избори. 

Николаев отбеляза, че има забавяне на звука по време на живото излъчване и за това може да ѝ се струва, че говорят едновременно, а председателят на ПГ на ГЕРБ отвърна: "Да, наистина ми се струва, че говорим един върху друг, затова зрителите не чуват какво обяснявам". Тогава водещият иронично каза: "Може би ако си говорите сама, ще Ви е по-лесно... Без журналистически въпроси". 

Дариткова обаче не отчете думите му и в същия тон продължи да говори за това как тя не може да вземе сама решения за промени Изборния кодекс няколко дни преди самия вот, а това било работа на парламента. Тогава с по-предпазлив тон водещата опита отново да вземе думата и попита: “Да Ви зададем въпрос, ако може?”. Дариткова обаче отново не я отрази по никакъв начин и продължи да говори по нейните теми, които сама си задаваше през цялото време. 

Снимка: БГНЕС

Водещите направиха пореден опит да я върнат на въпроса за онлайн излъчването на вота и акцентираха върху това, че един от привържениците на тази идея е бившият дългогодишен зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който намекна пред президента за възможни манипулации. Даниела Дариткова обаче контрира отново питането им и то остана без отговор.

Републиканци за България искат ротация на директорите на МВР за изборите

"Имам опасения, че изпадате в детайли, които нямат съществено отношение на проблема с предстоящите избори. Проблемът е, че те се провеждат в ситуация на извънредна епидемична обстановка. Трябва да бъдат гарантирани правата на българските граждани, които евентуално може да бъдат в карантина и да имат затруднения за подаване при своя глас”, изтъкна тя. По думите ѝ ГЕРБ са намерили решение на този проблем и всички останали предложения на извънпарламентарната опозиция могат да бъдат разглеждани и обсъждани тогава, когато станат част от парламентарното представителство и бъдат внесени по надлежния ред. 

Попитана защо на въпросите, свързани с дистанционното гласуване или гласуването по пощата, не е обърнато необходимото внимание много по-рано, предвид, че протестиращите лятото са също ги повдигали, тя отвърна, че това създава само напрежение у специалистите за възможността за внедряването им в изборното законодателство.

На въпрос какво разбира ГЕРБ под “широка коалиция”, за да може парламентът не успее да произведе друго мнозинство, председателят на ПГ заяви, че в момента се водят разговори единствено със СДС, но не и с БСП. Не стана ясно обаче дали ще се съюзят с ДПС. 

Снимка: CanstockPhoto

Свободата Санчо е като доверието, което ти така лекомислено режеш...

Независимо от лошата връзка при излъчването на живо, тук остава въпросът защо властта се семозабрави напълно и спря да чува журналистическите въпроси. След като парламентът ограничи достъпа на журналисти до кулоарите и сега те могат да задават въпроси само, ако някои депутат благоволи да слезе долу при тях, на отделен етаж, ограничен по всякакъв начин, сега недостъпността им се потвърждава и от това, че дори в ефир темите на говорене са диктуват не от водещите, а от властта. 

Този модел бе въведен от премиера Бойко Борисов с обиколките му из България в присъствието единствено на неговия пиар и излъчването на монолозите му в социалната мрежа Facebook. Той стриктно бе последван и от други партии и институции, но народът има нужда да получи отговор на важните въпроси по темите на деня и обективност, а не просто прессъобщения, защото с тези методи страната ни ще остане за постоянно на 111-та позиция по медийна свобода в света, а може би дори и на още по-отдалечена...

Поведението на Даниела Дариткова възмути и други журналисти, които изразиха своето мнение във Facebook. 

Всички овластени говорители са научени в някоя академия по незачитане на журналистите, че трябва да говорят дълго, без прекъсване и да игнорират въпросите по същество. Водещите нямат значение, темите, които задават - също. Мустафа Карадайъ направи показно преди месец в "Панорама". Явно с Дариткова са от един клас”, написа журналистът Миролюба Бенатова. 

“Затова са и журналистите. Да питат. Но не, оказва се, че въпросите за честното преброяване на бюлетините е "детайл". Добре че е госпожа Даниела Дариткова да внесе яснота - кое е важно и кое не”, посочи иронично Полина Паунова. 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 23:32, 13 яну 21

Затова такива самозабравили се "политици" ще бъдат наказани от суверена и и ще отидат там където им е мястото-на бунището.

2 Павлина Герджикова 07:57, 14 яну 21

Напразно се мъчите с госпожа ЕКЗОТИКА, уважаеми журналисти.Тя е ненадмината и недостижима поне до парламентарните избори.Има гениален учител по реторика,лъжи,хвалби и непукизъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама