Коронавирусът у нас: Възобновяват плановите операции

11:50, 14 яну 21 25 2243 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Добрите показатели, които имаме, ни позволяват отново да започнат плановите операции. Има толкова много хора, които чакат за тях. Сега, при тези данни, не е нужно да чакате и края на месеца, понеделник или вторник, пускайте заповед и информирайте хората за възобновяването им, разпореди премиерът Бойко Борисов.

По отношение на заболеваемостта България е на 27-о място сред страните от ЕС и на 9-то място по смъртност. Добри показатели са в резултат от въвеждането на противоепидемичните мерки“, информира министър Ангелов. Той подчерта, че в рамките на седмица броят на излекуваните е повече от три пъти по-голям от този на новите случаи, съобщиха от правителствената пресслужба. 

"Държим на два стълба в държавата – образование и здравеопазване, затова разхлабваме мерките в тази посока", заяви здравният министър на брифинга на щаба и допълни, че се отчита изключително добра тенденция от въведените противоепидемични мерки

Ген. Венцислав Мутафчийски обаче отбеляза, че въпреки добрите данни за разпространението на вируса, трябва да бъдем много внимателни. Не трябва да се отслабва бдителността на всеки един български гражданин – трябва да се носят маски, да се избягват масови събирания, да се спазва дистанция, подчерта Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.

Увеличават се желаещите да се ваксинират

"Там, където свършва информацията, започва страхът. Благодаря на всички лекари, които дават най-доброто от себе си, за да бъдат информирани българските граждани", коментира Ангелов и обърна внимание, че се наблюдава повишен ръст на желаещите да се ваксинират

Данните за денонощието 

535 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 7570 теста, което прави около 7% положителни проби. Това сочат данните на Единния информационен портал. С PCR са установени 341 от инфектираните, a 194 - с бърз антигенен тест. Най-много са новите случаи в София-град – 116. Следват Пловдив и Варна съответно с 45 и 41.

През изминалото денонощие са починали 70 души, а излекуваните са почти 4000. Ваксинирали са се 1258 души и така общият им брой стана 17038.

Първата ваксина на "Moderna"

Старша акушерка от „Майчин дом” беше първата ваксинирана с ваксината на „Moderna“. Предстои 100 медицински лица от лечебното заведение да бъдат имунизирани, съобщи БГНЕС. Вчера страната ни получи първата пратка от 2400 дози. Те обаче са предназначени само за Столичната здравна инспекция, тъй като броят им е малък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама