Министрите докладват: България се възстановява след наводненията

10:19, 14 яну 21 25 1663 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Четирима министри се включиха в днешното заседание на парламента, за да информират депутатите за влошената метеорологична обстановка в страната и наводненията, които тя предизвика.

Екоминистърът Емил Димитров обяви, че нивата на всички водни обекти се следят и контролират. Той съобщи още, че Пловдив е бил спасен от преливане. „Всички води, които трябваше да се излеят в Марица, бяха задържани в язовирите, за да не наводнят Пловдив. Изпускат се контролирано“, информира той. При необходимост ще се използват преливници, изпускатели, водоземни кули при нужда. На яз. „Студена“ може да се изключват и включват събирателни деривации. Енергийните язовири винаги се поддържат на 80-90%, защото целта е водата в тях да произвежда електроенергия.

След валежите: Над 10 общини все още са без ток

Вътрешният министър Христо Терзийски информира, че е създадена организация за денонощно наблюдение на язовирите и реките. Част от язовирите бяха контролирано изпуснати заради масивното снеготопене, причинени от валежите. Не се стигна до тежки инциденти. Поставена е охрана от полицейски патрули там, където има риск от свлачища, съобщи Нова телевизия.

Няма проблеми при вече ремонтираните или сега ремонтиращи се язовири, категоричен е икономическият министър Лъчезар Борисов. При язовирите „Маслово“ и „Бистрица“ край Костинброд няма промени. Конфликтна точка е бил яз. „Земен“ – имало е свличане на въздушни откоси, а язовирът е бил изпуснат контролирано. По думите на министъра от яз. „Амбарица“ е започнало преливане, защото е имало опасност тръбата на основния изпускател да бъде затлачена. При яз. „Зорница“ край Ямбол ситуацията е подобна. Осъществено е изпускане чрез преливник, заради възможно опасно преливане, чрез него опасността е преодоляна. Разширен е и преливникът.

Дават по 375 лв. на пострадалите от наводненията

26 населени места във високопланински райони са без ток, обясни енергийният министър Теменужка Петкова. В рамките на днешния ден авариите трябва да бъдат отстранени. Тя обясни, че няма опасност от преливане на язовирите и ВЕЦ-овете продължават да работят. По нейните думи електроенергийната система на страната е стабилна.

Междувременно ВАП сезира три министерства - на околната среда, енергетиката и вътрешно, да проверят незабавно дали незаконен добив на инертни материали от реките е довел до разливите им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама