Изборите ще са на 4 април

17:08, 14 яну 21 / Политика 25 3446 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Днес подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април- една седмица след първата възможна дата за избори. Тази седмица следва да бъде максимално оползотворена. Това каза президентът Румен Радев по време на негово официално обръщение към народа и след края на консултациите.

Той аргументира избора си с изявеното желание на българите по време на протестите миналата година за промяна, която да се случи максимално бързо.

Промени в Изборния кодекс

Държавният глава се обяви за промени в Изборния кодекс, сред които са гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи, справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания. Той поискаи и премахване на ръчното броене на машинния вот. Според него всички желаещи трябва да имат достъп до сертифицирането и одитирането на машините за изборите, както и да има кампания за информиране на гражданите за този вид вот.

По думите му неведнъж са били пренебрегвани тези промени. "Очаквам сега, когато интересът е на българските граждани, парламентът да бъде не по-малко активен в неговото отстояване", заяви Румен Радев.

Според него ЦИК трябва да даде възможност в кратки срокове всички политически субекти, които имат желание, да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините. Той информира, че има уверението на Централната избирателна комисия машините за гласуване да бъдат доставени до 25 дни преди вота. Също така се обяви за актуализация на избирателните списъци и осветляване на изборната администрация на всички нива, в т.ч. и на "Информационно обслужване".

Радев смята, че е всеобщ е консенсусът отговорните органи да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателни комисии и за избирателната активност. "Предоставянето от страна на държавата на лични предпазни средства, както на изборната администрация, така и на всеки гласуващ българин, е важна стъпка в тази посока", отбеляза президентът. 

Снимка: прессекретарята на държавния глава

"Очаквам всички институции, които гръмко декларираха пълна готовност, ръководството на парламента, което ни увери, че за една седмица може да приема необходимите закони, да работят така в това време, че да гарантират здравето и правото на глас на всеки български гражданин и не по-маловажно да го убедят, че неговият глас ще бъде коректно отчетен", каза държавният глава. "Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се проведат във време на пандемия, никоя от отговорните институции не предприе адекватни и организационни действия за подготовка за избори в тези условия, за да се гарантира прозрачност и повишаване на избирателната активност", изтъкна президентът Радев. 

"Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване и модернизация и пълноценна интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен вот и активно адекватно действащо правителство. В същото време дейностите, които трябва да извършат отговорните институции и изборната администрация за подготовка, специално на такива избори, изискват време и пълна мобилизация", посочи още държавният глава.

Датата е само седмица след първата възможна (28 март) за провеждането на парламентарния вот. В края на март изтича 4-годишният мандат на сегашния парламент. По Конституция датата на изборите може да варира с до 2 месеца, но последната дума има държавният глава.  

Припомняме, че още началото на декември месец държавният глава обяви, че ще насрочи редовните избори за Народно събрание за 28 март 2021 г. Тогава той се аргументира с това, че те трябва да се проведат в срок,  с доставени и лицензирани машини, както е по закон, и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин безопасно да гласува. 

ГЕРБ обвини Радев, че подкопава доверието в изборния процес, той отрече

След като се появиха обаче критики за избора на датата и готовността на държавата за организирането на изборите, той проведе множество консултации със здравните власти, ЦИК, парламентарно и извънпарламентарно представени партии. По повечето повдигнати въпроси обаче така и не бе постигнат консенсус, а при срещата на Румен Радев с лидера на партия "Воля" се стигна дори до обиди и нападки. 

Напишете коментар
Коментари: 6
1 ALP 17:27, 14 яну 21

Да ги видим дали ще направят нещо по въпроса как ще гласуват българите в чужбина

2 Джули 18:05, 14 яну 21

Ами надявам се всичко да се направи за провеждането на такива чисти избори. Управляващите имаха много време за да реагират, относно организирането им във време на пандемия. Но нищо не направиха.

3 Анонимен 19:08, 14 яну 21

Пак ли ще се преизбират под строй както в едно минало време много търпелив народ сме

4 Момчил 20:56, 14 яну 21

“Държавният глава се обяви за промени в Изборния кодекс, сред които са гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи, справедлив достъп до медиите от всички в процеса на предизборната кампания.” - звучи добре, остава и да се случи наистина

5 Алекс 21:47, 14 яну 21

Доста добри предложения от Президента, но не знам защо ми се струват породени от предложенията на Републиканците?

6 Анонимен 14:54, 15 яну 21

Пак ще се скрият за "необходимостта от промени в изборния кодекс". А! И ще сложат дезинфектант във всички секции...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама