И Словакия избра израелските радари

10:09, 15 яну 21 / Свят 25 2056 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Израел е победител в организирания от Словакия търг за доставката на 17 нови триизмерни радари за нуждите на военновъздушните сили, националната сигурност и противовъздушната отбрана на страната, става ясно от официална информация на Министерството на отбраната на страната, публикувана в сряда.

Сделката е на стойност около €150 млн., а радарите ще бъдат произведени и доставени от израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI) и дъщерната й ELTA Systems.

България може да придобие радари от „Железния купол“

Търгът беше организиран на принципа „държава-към-държава” (Government-to-/G2G). До финала на процедурата достигнаха три държави – Франция, Великобритания и Израел. Предложението на израелската държава е определено от МО като най-изгодно и предпочетено на база „най-добра цена” и едновременно с това – „пълно покритие на технически и оперативни изисквания на словашките въоръжени сили”. Израелските радарни системи са и оперативно съвместими с отбранителните системи на НАТО. Анализът на Агенцията на НАТО за комуникации и информация (NCI) също потвърждава, че израелската оферта е най-изгодното решение по отношение на интегрирането им в системите на НАТО. 

Израел е и единствената държава във финалния списък с кандидати, чиято оферта се е вместила в бюджета, определен от словашкия парламент (€155 млн.). В изявлението си словашкото МО описва детайлно етапите на търга и начина, по който се е провел конкурса, акцентирайки върху прозрачността и професионалния подход при оценяването и вземането на решения, без каквото и да било участие на политици и лобисти.       

В официално съобщение IAI информира, че правителството на Словакия е одобрило препоръката на Министерството на отбраната да бъдат закупени 17 радарни системи, произведени от дъщерната ѝ ELTA Systems. Споразумението, за което преговаря Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната (SIBAT) към Министерството на отбраната на Израел, включва трансфер на технологии и ноу-хау от Израел към Словакия, както и индустриално сътрудничество. Компонентите на радарите ще бъдат произведени в сътрудничество със словашката отбранителна индустрия под професионалното ръководство на IAI и на Министерството на отбраната.

САЩ придоби израелска система за противовъздушна отбрана

Основният MMR радар, произведен от ЕLTA Systems, e доказан в бойни действия и има голям оперативен опит в Израел и по света. Радарът засича въздушни заплахи, класифицира ги, изчислява степента на опасност и предоставя основна информация, която позволява на системите да неутрализират множество заплахи едновременно.

С новите 17 радари на ELTA Systems Словакия ще замени 24 остарели съветски системи, от които всички, с изключение на един, са достигнали края на своя експлоатационен живот.   

Израелският министър на отбраната, Бени Ганц, коментира: „Както казах и на словашкия министър на отбраната по време на нашия разговор, отбранителната индустрия на Израел е на водещо място за глобални технологии и развитие, като създава продукция с отлични оперативни и военни способности. Поздравявам служителите на Министерството на отбраната на Израел и на IAI за важното постижение, което показва отличните възможности на израелската отбранителна индустрия, както и укрепва отношенията и сътрудничество между Израел и държавите-членки на НАТО. Под мое ръководство военното ведомство ще продължи да насърчава споразумения за технологични поръчки и развитие, които са част от концепцията за сигурност на Израел и са особено важни за стабилността на страната ни в този период заради икономическите последствия от пандемията от COVID-19”.

Ръководителят на Дирекцията за международно сътрудничество в отбраната към Министерството на отбраната на Израел, бриг.ген. (о.з.) Яир Кулас, каза: „Изборът на словашкото правителство да оборудва силите си с израелски радарни системи е още една важна стъпка за укрепването на отношенията в сферата на отбраната между нашите две държави. Този избор също така показва отличните възможности на отбранителната индустрия на Израел, която осигурява високотехнологични решения за широк спектър от непрекъснато променящи се заплахи. Благодарим на словашките ни партньори и се надяваме да продължим да обменяме информация и технологии, като допълнително разширим нашето партньорство”.

Вицепрезидентът на IAI и изпълнителен директор на IAI ELTA Йоав Тургеман заяви: „За нас е чест, че сме избрани от правителството на Словакия и че страната ще включи MMR радара на IAI в противовъздушната си отбрана. Благодарим на израелското Министерство на отбраната за сътрудничеството. MMR използва модерни технологии, за да осигури надеждна картина на въздушната обстановка и оценка на ситуацията. В глобален мащаб до този момент сме доставили около 130 MMR радара, в това число в Чехия, Унгария, САЩ, Канада и разбира се, в Израел. Уверени сме, че това е най-добрата радарна система, която ще позволи на словашките военновъздушни сили да се изправят срещу широк спектър от въздушни заплахи. Очакваме да си сътрудничим и в бъдеще”.

IAI вече заяви участие в предстоящия търг за придобиване на нови наземни радари за българските военновъздушни сили (ВВС) с ново поколение многосензорен, многофункционален радар MS-MMR, произвеждан от дъщерното й подразделение ELTA Systems. Новите 3D радари трябва да бъдат въведени в експлоатация с приемането на въоръжение на първите осем изтребителя F-16 Block 70, които България вече закупи от САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама