БРАИТ: Властта показа, че иновативната икономика не е неин приоритет

11:33, 15 яну 21 25 1812 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На 13 януари правителството определи кои организации ще са национално представителни през следващите четири години и ще могат да участват в Националния съвет на тристранно сътрудничество (НСТС). Оказа се че сдружението „Българска работодателска асоциация иновативни технологии“ (БРАИТ) не отговаря на изискванията, регламентирани в Кодекса на труда.

От БРАИТ излязоха с остра позиция, в която изказват своето възмущение и определят процедурата като непрозрачна. „Българското правителство не просто отказа достъп до НСТС на иновативните индустрии в страната (аутомотив, ИТ, биотехнологии, възобновяеми енергоизточници, изкуствен интелект и много др.), но и даде ясен сигнал, че развитието на иновативната икономика в полза на българските граждани не е негов приоритет“, се посочва в позицията на БРАИТ.

От там обявиха, че „поради подобно непрофесионално и непрозрачно отношение на публичния сектор към българските работодатели, само за последните три месеца България пропусна инвестиция за завод за електромобили в посока Гърция, регионален дейта център на Майкрософт в посока Гърция“ и др.

Според БРАИТ има нередности в работата на Комисията за установяване наличието на критериите за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите. От сдружението са сезирали за това Инспектората към социалното министерство и настояват за оставки.

От БРАИТ коментират, че български работодатели биват причислявани без тяхно изрично съгласие и знание към произволни работодателски организации, а част от компаниите-учредители на БРАИТ са се оказали включени и преброени в други работодателски организации (без тяхно знание и позволение). Също толкова скандализиращ е примерът на работодатели, напуснали публично една работодателска организация и също публично присъединили се към друга, но се оказва, че без тяхно знание продължават да бъдат преброявани в първата.

БРАИТ е единственият кандидат за Националния съвет, който представи пакет от 100% индивидуално подписани пълномощни на работодатели с над 55 000 служители (след поредица от пресявки и препотвърждаване)“, посочват още от Сдружението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама