Големите кавички на седмицата (11 - 15 януари)

13:00, 16 яну 21 / Големите кавички 25 3367 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Казаното отлита, написаното остава. Екипът на ТОПНОВИНИ подбра най-интересните, колоритни и запомнящи се цитати от изминалата седмица.

Големите кавички на седмицата (4 - 8 януари)

Да, съединението ражда силата, компромиси са нужни, но компромисът не може да бъде обект за закъсняла консумация от събудени вчера индивиди и службогонци. Компромисът има граници. Това, което направихме, не подарявам никому. Обувалка на прясно събудена съвест няма да бъда. Заставам зад всеки съзнаващ нещастието от открадната от нас държава. И знам, че не съм сам“, коментира проф. Велислав Минеков по повод отсъствието си от консултациите при президента Румен Радев за предстоящия парламентарен вот.

На срещата "Отровното трио, заедно с лидера на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова предложиха да има гражданска паралелна ЦИК. 

Припомняме, че за разцепление в Триото се заговори още в края на декември, когато скулпторът Велислав Минеков обяви в своя профил във Facebook, че ако до 23 декември не се случи обединение с останалите извънпарламентарни сили възнамерява да прекрати своето "политическо и гражданско съучастие". 

„Некомпетентно и безмислено е да се подпишеш под предложение за Конституция, която не си чел. Вие го направихте. Екзотично е да подкрепяте здравни мерки, които не сте виждали и не сте ги чел, защото още никъде ги няма. Но Вие го правите - декларирате, че сте готови да подкрепите нещо, което не съществува към момента...". С тези думи президентът Румен Радев отговори на критиките на лидера на ПП Воля" Веселин Марешки, че организираните от него консултации за провеждането на парламентарните избори са безмислени.

Вие на ниво „екстрасенс“ подписвате неща, които не сте видели. Вярвахте на предложенията на ГЕРБ за нова конституция и я подписахте, а тя се оказа пълен фейк“, каза още Радев. 

„Стремежът на тези консултации е да има доверие във всички мерки, които се предприемат и очаквам парламентарните партии, които коват законите, да имат по-голяма отговорност към българските граждани... Имате разумни предложения - дайте да ги чуем. Защото мога да ви отвръщам на реплики до утре сутрин, както си искам. Консултациите ги определям аз и ако бяхте чел и настоящата Конституция, щяхте да разберете, че те са напълно в срок, даже малко съм го подранил. Давам шанс на всички отговорни фактори да се задействат", коментира президентът. 

Моите консултации не са закъснели, закъсняха законодателите, категоричен бе държавният глава.

Той отвърна и на коментарите на Марешки, че се е отметнал от първоначално обявената дата за вота - 28 март. Г-н Марешки, прочетете Конституцията! Датата за изборите се определя с указ на президента. Вие видяхте ли досега мой указ“. 

„Затваряме страницата на един доста противоречив и разнопосочен период от нашата най-нова история. Период на безпомощно лутане, самонадеяно и безотговорно поведение, управление без реформи, с доста пиар и самохвалство. Днес демокрацията е в упадък, икономиката е в колапс, напрежението в обществото расте, разделението се задълбочава.

Предстоят най-важните избори след 89-та година насам. От тях ще зависи дали и за колко време ще се справим с кризата, създадена от ГЕРБ. Как и за колко време ще се справим с вируса ГЕРБ, който руши демокрацията в България“. Това обяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в началото на последния сезон от работата на настоящия парламент.

"Политиците да спрат да експлоатират темата за изборите. Ако продължим да мислим за тях, а не за здравето на хората, ще трябва да избираме нов народ...", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовния брифинг в Министерски съвет. 

Коментарът му е във връзка с предложението на няколко политически партии по време на консултациите при президента Румен Радев членовете на СИК да бъдат ваксинирани преди вота, за да бъдат предпазени от заразяване. 

„Най-добре е човек да си лежи на дивана и да не си прави труда да гласува.“ Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира идеята за гласуване по пощата в чужбина. 

„Гласуването по пощата е някаква екзотична мярка и видеонаблюдението на броенето на бюлетините имат една цел - ако бъдат изпълнени, отново да се влезе в Параграф 22 и да има критика. Който толкова много държи на представително управление в България, да си хване самолета и да дойде в страната - няма друг изход и друго решение“, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама