Кабинетът отпусна средства за почистване на боклуците в река Искър

19:19, 15 яну 21 25 3024 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова
220 000 лева отпуснахме за почистването на отпадъците от коритото на река Искър край Своге. Това решихме на извънредно заседание на Министерския съвет, написа премиерът Бойко Борисов във Facebook. Той разпореди на кмета на града и областния управител бързо да организират почистването на реката преди да е застудяло.
 
"До последния отпадък трябва да се изчисти", заръча Борисов. Той призовава българските граждани да не си изхвърлят боклуците на нерегламентирани места и в деретата на реките по този начин. "Природата ни е много важна – трябва да я пазим и уважаваме", подчерта премиерът.
 
 

Преди половин година кабинетът не дал пари за почистване

Министерски съвет е отказал преди половин година почистване на боклуците  в река Искър. Управителят на Софийска област Илиан Тодоров разказа, че на 22 май миналата година е изпратил писмо до Министерски съвет, за да поиска средства за почистване на речните корита в извън урбанизираните територии, но са му отговорили, че няма възможност за финансиране.

По думите му коритата на реките, намиращи се извън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години.

Тодоров увери, че вече се подготвя ново писмо до Министерски съвет с искане за средства, които да бъдат изразходени целево за почистване на натрупаните отпадъци. По предварителни разчети тяхното премахване ще струва между 200 000 и 220 000 лева, предаде БГНЕС. 

Снимка: БГНЕС

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура е подела случая и заедно с органите на МВР ще търси виновни за натрупването на боклука през годините.

„Отговорността е обща, въпреки че се пада трудната роля на областния управител“, отбеляза от своя страна Ирена Петкова от РИОСВ-София. Според нея отговорност имат всички общини по поречието на река Искър, които са допуснали натрупването на замърсяване. От друга страна пък кметовете не носят отговорност по закон, ако замърсяването е извън урбанизираните територии.

„Община Своге ще съдейства с всичко“, увери на свой ред зам.-кметът Илия Богданов. Той обаче припомни, че прогнозите за следващите дни също са проблем, защото се очакват ниски температури и замръзвания, които ще пречат на почистването на „подаръка“, както го нарече той, който градът получи от придошлата вода. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама