Covid-19 по света: 50 000 на протест във Виена срещу ограниченията

20:00, 16 яну 21 25 2817 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Демонстрация на противници на ограничителни мерки срещу разпространението на коронавирус се проведе във Виена. Според организаторите в демонстрацията са участвали до 50 000 души, съобщиха австрийските медии.

Протестиращите се противопоставиха на твърдото заключване и носенето на медицински маски. Протестиращите се събраха в центъра на града на площад „Хелденплац“ с транспаранти и знамена, а след това тръгнаха да обикалят централната част на града, предаде БГНЕС.

Във връзка с това полицията блокира преминаването на коли по централните улици. Противниците на мерките за коронавирус не поддържаха социална дистанция и не носеха медицински маски, както се изисква от правилата за провеждане на масови събития.

В събота австрийското правителство се срещна с водещи здравни експерти, за да реши дали строгата карантина ще бъде удължена след 24 януари. Според резултатите от срещата експертите заявиха, че карантината трябва да бъде удължена с две до три седмици.

 В Австрия, от 26 декември 2020 г. до 24 януари 2021 г., е въведено трето твърдо заключване, в рамките на което търговските центрове, културните институции, предприятията за обслужване и хранене са затворени. През януари страната започна втория етап на безплатно масово тестване на населението, както и масово ваксиниране срещу коронавирус.

Големите европейски държави затягат мерките срещу коронавируса

Големите европейски държави затягат мерките срещу коронавируса. След като Франция обяви нови ограничения, това направи и Италия. 

Пазаруването на хранителни стоки ще е забранено след 18 ч. Остава в сила вечерният час от 22 часа до 5 часа на следващата сутрин, но срока му се удължава до 5 март. Продължава действието на системата на разделяне на страната на зони, според нивата на разпространение на заразата. До 15 февруари се удължава забраната да се пътува между отделните области без неотложна причина. До същата дата ще останат затворени и ски курортите, съобщи Нова телевизия.

Великобритания засилва граничния контрол

Великобритания засилва граничния контрол, за да блокира проникването на нови щамове на коронавируса, обяви премиерът Борис Джонсън.  Мярката влиза в сила в 04.00 ч. по Гринуич в понеделник и след това от всички пристигащи ще се изисква да представят негативен тест, но въпреки това ще бъдат поставяни незабавно под изолация.

Лондон вече престана да приема хора, пристигащи от Южна Америка, Португалия и още няколко държави заради опасения от новия щам, открит в Бразилия. Обединено кралство вече се сблъска с последиците от мутациите на коронавируса. Щам, открит първо в Англия, се оказа с по-висока степен на заразност, пише bTV.

„Pfizer“ възстановя доставките на ваксини за ЕС след 25 януари

След 25 януари американската компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech планират да се върнат към обичайния си график на доставките на коронавирусната ваксина, която са разработили за страните от ЕС. Това се посочва в съобщение на компанията, публикувано на нейния уебсайт и цитирано от БГНЕС.

„Pfizer“ съкращава доставките на ваксини в Европа

„Ще се върнем към първоначалния график на доставките на ваксини за Европейския съюз от 25 януари и ще ги увеличим от 15 февруари, което ще ни позволи да доставим пълния планиран брой дози от лекарството през първото тримесечие и значително да увеличим обема през второто тримесечие“, казва се в съобщението. Компаниите ще информират за новите графици на доставките Европейската комисия, държавите-членки на ЕС, както и други страни, засегнати от тези промени.

 

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:19, 16 яну 21

Айдееее да го свършва тази пародия с ограниченията!!!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама