Христо Иванов: Има въпроси, които не могат да не бъдат задавани

20:05, 17 яну 21 / Политика 25 3152 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има въпроси, които не могат да не бъдат задавани и теми, които не могат да бъдат оставяни да заглъхнат. Колкото и да са нелицеприятни понякога, да засягат лични животи, да имат несигурни основания… Това написа съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в отговор на откритото писмо на бившата телевизионна водеща и отскоро почетен консул на Южна Кореа в Пловдив Виолета Сечкова.

Отворено писмо от Виолета Сечкова

За него такива случаи са фалитът на КТБ, около скандала „Яневагейт“ или снимките от премиерската вила и т.нар. от Борисов „Мата Хари”, която държи ключа към скандала с необяснимите количества пари и злато в премиерската спалня.

„Винаги съм се старал да задавам тези въпроси - и като гражданин, и като министър - и считам, че е мое задължение да го правя като политик. На пръв поглед това са въпроси, които касаят живота и биографиите на различни хора. В дълбочина, обаче, става дума за това как се управлява България и особено за модела „Борисов, написа той.

Борисов, султанския двор и великият везир Пеевски

Иванов заяви, че номинално, страната ни е парламентарна република с европейски стандарт на разделение на властите, независимост на медиите и сложна система от контролни институции. На практика, обаче, ние живеем в режим на безконтролна власт в ръцете на Бойко Борисов, около когото има нещо като неформален султански двор и всесилен везир – Делян Пеевски. „Краткото име на това състояние на нещата е системна корупция. А още по-краткото – мафия“, обяви Иванов.

Той посочи, че когато институциите не си вършат работата, гражданите и тези, които се опитват да ги представляват, са длъжни да задават въпроси и да настояват на отговори, за да лишат султанския двор от комфорта на омертата. „Само така можем да върнем смисъла на републиката: властта да бъде публична“.

Ето защо Иванов заявява, че докато Борисов не излезе и не назове ясно коя е „Мата Хари” и докато нямаме прокуратура, която може да я разпита обективно за това как точно са се появили тези пари и злато в нощното му шкафче и откъде, този въпрос трябва да бъде задаван по всеки повод и на всеки, който може да има някакво отношение към него.

„Считам това за свой дълг и ще продължа да го правя. Няма да е особено красиво, но е неизбежно, ако искаме да ликвидираме султаната и да си върнем републиката. Аз нямам проблем да разкажа на синовете си защо съм задавал тези въпроси, но не знам как бих обяснявал мълчанието си“, завърши Иванов.

 

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 15:40, 18 яну 21

Като например въпросът ни към теб "Я разкажи за хавата с Прокопиев и Маджо"? Ама нямаш смелост, нали?

2 Петър 21:15, 18 яну 21

Особено въпросът за олигарсите, от които е зависим самият Иванов!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама