Още ваксини: Мутафчийски и Ангелов сред първите с втора доза

12:15, 18 яну 21 25 2855 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Малко след като получихме нова пратка на ваксините срещу COVID-19 на "Pfizer/BioNTech", началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов бяха сред първите, които получиха втора доза. Те бяха първи и в края на месец декември, когато започна имунизацията у нас. Заместник-началникът на ВМА доц. д-р Димо Димов също получи втора доза от ваксината. 

"След 10 дни ще мога да видя моя баща", каза здравният министър, след като получи втората доза от ваксината. Тя му бе поставена от негова студентка, която в момента е практикуващ медик.

Снимка: БГНЕС

Вместо планираните 35 хиляди дози, получихме само 18 700. Пристигането само на половината количество се дължи на промени в производствения процес. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че само тази доставка е съкратена и оттук нататък влизаме в график. Днес продължава реимунизацията срещу COVID-19 на всички от първия етап в страната ни с втората доза от ваксината на "Pfizer/BioNTech".

"Очакваме втората половина на февруари, дори март да получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки. Ако дотогава получи разрешение и ваксината на "AstraZeneca", броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям“, заяви Кунчев, като увери, че след март и април ще започне масовата имунизация в страната ни. 

По думите му има достатъчно заделени дози за реимунизация на лицата, на които им е поставена първата ваксина. "Всеки, който е получил първата си доза от ваксината срещу коронавирус, ще получи със сигурност и втората – без значение от забавянето с доставките", подчерта главният държавен здравен инспектор. 

Коронавирусът у нас: Само 77 нови случая 

В областите Пловдив и Бургас, където са приключили с първата фаза на имунизацията, още тази седмица ще могат да започнат с втората. В София това може да се случи след около седмица или 10 дни. Към момента в столицата са обхванати близо половината от желаещите от здравната система. Във втората фаза са включени домовете за възрастни хора, както и в училищата, в които има вече списъци на желаещите. 

Снимка: БГНЕС

Здравният министър бе категоричен, че в нито един момент българската държава не е взимала политически решения относно доставката на ваксини и определи като "фалшива новина" твърдението, че България не е поръчала достатъчно количество ваксини.

"Ако през годините различни български политици са потъпквали интересите на българския народ, с думи или действия, то в момента спекулациите с COVID-19 са свързани със здравето на всеки един български гражданин и това е много опасно. Всички тези политици не носят отговорност какво се случва с българския народ. Единствено българското правителство носи такава", изтъкна той, като запита какво се случва с интереса на всеки отделен български гражданин. 

"Те постоянно критикуват, без да дават отговор на въпросите. Това е много лесно. Тези политически мераклии на практика са социални лешояди, които се хранят от грешките на хората, които воюват на терена на войната, която водят всички български граждани с COVID-19. Нека да се замислят дали единствено техните позитиви и постижения могат да бъдат недостатъците на техните опуненти. Това не може да бъде верую, което да бъде печелившо", заяви проф. Костадин Ангелов.

България е последна в ЕС по ваксинации

"Никога не сме се ръководили от фимите, които предоставят ваксини, а сме ги избирали според техния вид", изтъкна той, като поясни, че България е поръчала от всички видове, за да има избор за българските граждани. Думите му бяха по повод коментарите на политически партии в социалните мрежи. Ангелов поясни, че броят се определя от ЕК, но в страната ни ще пристигнат близо 9 млн. дози. 

"Нека не ни водят в класации. Ваксинацията е един дълъг маратон с много препятствия. Как е избягана първата отсечка от 100 метра няма никакво значение, важен е крайният резултат", каза той.

Министър Ангелов отбеляза, че 45 дни преди изборите ще бъде предоставен здравен протокол, който ще посочи правилата, по които ще се провеждат те. 

Снимка: БГНЕС

Днес близо 100 служители на ВМА ще бъдат реимунизирани. Към комента 717 медицински служители на ВМА са получили първа ваксина, от които 491 в столичната болница.

Мутафчийски информира, че към моемта има само един медик от ВМА, който е получил алергична реакция, вследствие на ваксината. Всички останали, включително и той, се чувстват добре и нямат никакви последствия от първата доза на имунизацията. 

Във Военномедицинската академия бе открита зала за имунизации, която ще работи докато трае ваксинацията на две смени минимум до 22 ч. вечерта. Началникът на болницата увери, че оттам имат готовност да разкрият още такива помещения, които да са в помощ. Той предложи и други ваксинационните центрове в останалите болници да последват техния работен график.  

Това е поредната пратка с ваксини, която страната ни получава. Първите 9750 дози, които бяха доставени на 26 декември 2020 г., стигнаха за ваксинирането на около 5 хил. души. Те бяха предназначени за медиците на първа линия, които са част от първата фаза на ваксинационния план. Втората партида с 25 хил. ваксини пристигна на 4 януари и веднага след това бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. На 13 януари България получи 2400 дози от втората одобрена ваксина срещу коронавирус – тази на "Moderna", които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози трябва да пристигнат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква поставянето на две дози в интервал от 21 дни.

Припомняме, че целта на здравното министерство е 36% от населението на страната да бъде ваксинирано през първите шест месеца на годината. До момента срещу коронавирус у нас са ваксинирани 18 453. През последното денонощие са извършени 121 имунизации. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама