Коронавирусът у нас: Решават за мерките в четвъртък

13:30, 19 яну 21 25 2797 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, съобщиха от правителствената пресслужба.

Обсъждат дали ресторантите да отворят при определени условия

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите му разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22.30 ч. вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

Глобяват две болници за неспазване на плана за ваксиниране

Вече има сертификат за ваксинацията 

От днес всеки ваксиниран срещу Covid-19 може да получи електронен сертификат. Системата беше представена от здравния министър Костадин Ангелов.

Влизането в системата на електронното медицинско досие става по два начина чрез електронен подпис, а от първи февруари личните лекари ще могат да влизат в профила ни. За тези, които не притежават електронен подпис, личните лекари ще могат да принтират техния електронен сертификат.

Сертификатът, който доказва, че сме имунизирани срещу Covid-19, няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично, за да не бъдат допуснати злоупотреби. Системата има няколко нива на сигурност. Той може да бъде проверен и от всяка точка на Европа. Ще се издава на български и на английски език. Сертификатът ще се връчва след поставянето на двете дози от ваксината. Той може да бъде проверен чрез QR код от мобилен телефон, предаде БНР. 

От днес работи и цялостното медицинско досие. В него е цялата налична информация за пациентите - кой е неговият личен лекар, какви са електронните рецепти и електронните направления, които са му издадени, включително и направените му имунизации срещу Covid-19.

Данните от последното денонощие

570 са новите случи за коронавирус у нас за последното денонощие. Това сочат данни на Единния информационен портал. Направени са 7964 теста, което означава, че положителните проби са малко над 7%.

Починали са 82. В болници остават 3312 пациенти, 329 от тях - в интензивни отделения. Новозаразените медицински служители са 17.

19 638 са вече ваксинираните срещу Covid-19 в страната, с втора ваксина от тях са 1114 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама