COVID-19 по света: ЕК иска ваксиниране на 80% от възрасните до края на март

17:50, 19 яну 21 25 2273 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Европейската комисия препоръча на страните-членки да ваксинират до края на март поне 80% от хората на възраст над 80 години. А до лятото на 2021 г. следва да са ваксинирани най-малко 70 % от възрастното население, съобщиха от пресцентъра на ЕК. 

Оттам препоръчват още всички държави да търсят новите вариации на вируса на COVID-19 и да разширят използването на бързи изследвания за антитела. Според ЕК всяка държава на ЕС трябва спешно да увеличи проследяването на измененията на вируса до поне пет на сто от положителните изследвания. Досега се изследват един процент от пробите.

Междувременно Европейският парламент изрази тревога заради липсата на прозрачност по договорите за ваксините в Европа. В отговор от Европейската комисия заявиха, че търсят съгласието на производителите, за да имат право да оповестят конфиденциална информация, като например цените на ваксините, предаде bTV. 

Мерките в страните-членки ще бъдат акцент и сред темите във видеосрещата на европейските лидери идния четвъртък.

Не ваксината в Норвегия е причина за смъртта на възрастни хора

Същевременно властите в Норвегия успокоиха, че смъртта на 33 възрастни пациенти в старчески домове не е била свързана с тяхното ваксиниране с медикамента на "Pfizer-BioNTech". 

Директорът на норвежката здравна служба Камила Столтенберг обясни, че те са били на преклонна възраст, с много крехко здраве и сериозни придружаващи заболявания.  

В Сърбия приоритетно ваксинират и журналистите

В Сърбия започва ваксинирането срещу коронавирус на следващата приоритетна група - работещите в сферата на образованието, служителите в МВР, армията и представителите на медиите, съобщи премиерът Ана Бърнабич, предаде БТА.

Представителите на медиите и особено тези, които постоянно са на терен, са включени в приоритетната група след призив на медийните сдружения и по молба на президента Александър Вучич, уточни тя.

Президентът Вучич и премиерът Бърнабич ще председателстват заседание на държавното ръководство и Оперативния екип за ваксинацията, след което президентът ще направи обръщение към обществото, съобщава вестник „Новости“, предаде БНР. 

28% от сръбските граждани са поискали да бъдат ваксинирани с ваксината на „Pfizer/BioNTech“, 40% със „Sputnik V“, а за 1/3 е все едно, съобщи държавният секретар в министерството на здравеопазването Мирсад Джерлек, цитиран от изданието. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама