Демонтират релсите при метростанция „Хаджи Димитър“

16:58, 20 яну 21 / София 25 2106 Шрифт:
Василена Йорданова

Екипи от инженери на „Метрополитен“ и строители започнаха демонтажа на релсите в 30-метров участък преди станция „Хаджи Димитър“. Това съобщи във Facebook кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че вчера към 18.00 ч. е бил получен сигнал от дежурния диспечер за надигане на релсовия път. Движението на влаковете беше спряно веднага. При отклонение на релсите над 5 мм се задействат системите за сигурност, които са реагирали веднага.

Техническа грешка спря третия лъч на метрото

След демонтажа на релсите, започва и демонтаж на траверсите и бетона на релсовия път. В момента се работи с малка строителна техника, а след полунощ, когато спре движението на влаковете по третата линия, ще влязат по-големи машини и вагони, с които да се извозят материалите.

Този участък е най-ниската точка от трасето и до него преминава Перловска река. Дъното на тунела е на 18 м дълбочина, като при вдигането на нивата на подземните води, налягането на водата достига над 15 тона на кв. м.

С разкриването на участъка ще се установи причината, довела до надигане. До момента е ясно само, че високото ниво на подземните води е повишило водния напор, което най-вероятно е причината за надигането на релсовия път. „За да гарантираме пълна безопасност и да не се допусне компрометиране на съоръжението, ще бъдат направени допълнителни сондажи. Преди да има яснота за причините, не може да се даде точен срок за възстановяване на движението в участъка. Всички средства за отстраняването на проблема са за сметка на изпълнителя в рамките на гаранцията на обекта“, посочи Фандъкова.

Последната станция от третата линия остава затворена, за което са осигурени автобуси, които се движат по маршрута от театър „София“ до бул. „Вл. Вазов“.

Междувременно общинският съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев настоява днес да се проведе извънредно заседание на транспортна комисия към СОС заради проблема с наскоро пуснатия трети метродиаметър. Той призова общинските съветници да получат отговори на ключови въпроси за повредата.

„Ходи пеша, бе!” - ама те и тротоарите започнаха да пропадат

Припомняме, че третият лъч на метрото беше пуснат в експлоатация на 26 август миналата година. От тогава на няколко пъти различни станции прокапаха или бяха наводнени при по-сериозни дъждове. Преди седмица пък пропадна тротоарът пред метростанция „Медицински университет”, който беше обновен заедно със самата линия.

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 12:33, 20 яну 21

Къде е сега Бойко да каже какво метро прави.Всичкото му е от ден до пладне Т не бяха ремонти на площади,на тротоари,на магистрали,на мостове,на метрото имали нещо да е направил и на другия ден да не е започнал ремонт.Да си стяга багажа и да изчезва,че съсипа тази хубава държава.

2 Котарак 15:19, 22 яну 21

Поцинкованата кофа все пак излезе права като ни съветваше да ходиме пеша. А тиквата бързо да прави ремонта, щото съм приготвил кофата с боя и чакам да боядисвам.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама