Официално: Джо Байдън е 46-ият президент на САЩ

19:08, 20 яну 21 / Свят 25 3095 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Джо Байдън се закле като 46-ия президент на САЩ. Избраната за вицепрезидент на Камала Харис също положи клетва.

Церемонията се проведе при извънредни мерки за сигурност и военно присъствие заради щурма в Капитолия преди дни от привърженици на Доналд Тръмп. Другият риск също бе минимизиран - този от заразата с COVID-19. Жителите на Вашингтон бяха призовани да си останат у дома и да гледат онлайн церемония.

Байдън и Харис се заклеха, че ще изпълняват вярно длъжността президент и вицепрезидент на Съединените щати, като ще опазват, защитават и закрилят Конституцията на страната. Церемонията по полагането на клетва бе ръководена от председателя на Върховния съд Джон Робъртс.


Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес е денят на Америка. Днес е денят на демокрацията. Ден на история и надежда. Америка е изпитвана непрекъснато, но винаги е успявала да се справи. Днес ние честваме триумфа не на кандидат, а на кауза. А каузата е демокрацията”, бяха първите думи от речта на новия американски президент, цитирани от Нова телевизия.

Волята на хората беше чута. Ние се вслушахме. Отново повтаряме, че демокрацията е безценна. Тя е крехка и в този момент, приятели, демокрацията победи", допълни Байдън „На тази свещена земя, където само преди няколко дни насилието се опита да разклати основите на демокрацията, ние пак сме една неделима нация пред Бог. Ние предприехме един мирен преход на властта, както през последните векове, по нашия американски начин, по един смел, оптимистичен начин. Ние знаем каква нация можем и ще бъдем”.

Българският премиер Бойко Борисов поздрави във Facebook Байдън и Харис и им пожела успех. "Сигурен съм, че ще бъдат добри лидери. Очаквам да работим заедно с тях и да издигнем отличните отношения между България и САЩ на още по-високо ниво, като допълнително засилим нашето стратегическо партньорство", посочи той.

Тръм пропусна клетвата

Предишният президент Доналд Тръмп отсъства от церемонията. Когато Джо Байдън положи клетва, той вече беше напуснал Вашингтон, нарушавайки традицията на мирно предаване на властта. В един от последните си туитове, преди да бъде изключен от социалната мрежа, Тръмп лаконично написа, че няма да присъства на церемонията на 20 януари. Така той стана първият президент след Андрю Уилсън през 1869 г., отказал да присъства на клетвата на приемника си.

Разграничавайки се от Тръмп, досегашният вицепрезидент Майк Пенс беше на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама