Да бъдат ли отменени матурите за 4. и 10. клас?

10:00, 22 яну 21 25 3871 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Омбудсманът Диана Ковачева настоявa да бъдат отменени изпитите за Национално външно оценяване (НВО) след завършване на 4. и 10. клас през настоящата учебна година.

Повод за препоръката на доц. Ковачева са жалби и подписки на родители до обществения защитник, в които изразяват категоричното си несъгласие с провеждането на въпросните матури през 2021 г.

„Гражданите посочват, че учениците повече от 5 месеца се обучават в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е недостатъчно задълбочено и няма как да той да бъде наваксан. Те смятат, че към момента „няма обоснован отговор защо тези изпити са задължителни за учениците, които искат да продължат образованието си в XI и XII клас, нито е утвърден материалът, който ще бъде включен на въпросните матури“. Според тях, децата им се нуждаят от подкрепа и от възможност да покажат знанията си в нормални учебни условия, а не в настоящата ситуация“, посочва омбудсманът, цитиран от пресцентъра на институцията.

Междувременно десетокласници организираха онлайн петиция срещу провеждането натазгодишната матура. Инициативата е събрала подписите на близо 14 хил. души. Учениците, подкрепили инициативата, посочват, че подготовката им чрез онлайн обучение не е оптимално и няма да могат да се подготвят по най-добрия.

Само преди дни образователният министър Красимир Вълчев обяви, че към момента няма причини да се отменят националните външни оценявания в 4. и в 10. клас. Изпитите са полезни и те не би трябвало да натоварват и да притесняват нито учителите, нито учениците. Полезни са за оценяване на знанията, полезни са и за самооценка на училищата и на учениците“, коментира  тогава Вълчев. Все пак той уточни, че нищо не е на всяка цена и ако ситуацията стане кризисна, изпитите може да бъдат отменени.

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Анонимен 19:27, 22 яну 21

Онлайн обучението няма да ни научи на нищо,и няма смисъл да се правят матури много хора ще изкарат слаби оценки

2 Анонимен 20:16, 22 яну 21

Онлайн обучението няма да ни научи на нищо,и няма смисъл да се правят матури много хора ще изкарат слаби оценки. Това е безумие миналата година ги отменихте защото учениците изпуснаха цял втори срок. Ами тази година?? Тези деца какво ще правят те изпуснаха цял втори срок от миналата и от тази цял първи срок да не говорим, че може да изпуснат и втория срок. Децата ни не са роботи мислете малко не може да научиш почти нищо от това онлайн обучение!!!! Аз виждам моето дете как се труди всеки ден, но е доста трудно. Има хора, който нямат възможности. Техните деца как ще се справят????

3 Анонимен 11:32, 27 мар 21

Онлайн обучението не е ефективно. Ние изгубихме цяла година материал и затова ние 10 клас не сме сигурни в знанията си. Не сме подготвени по най-ефективния и добър начин за да ги правим тези матури през юни месец. Ние не само ще изложим себе си, а и училището си, учителите и родителите си. Това за мен е допълнителен стрес. Не стига, че цяла година се обучаваме онлайн и си разваляме очите пред екраните и сега в края на годината ще ни дават едни тестове, които са решаващи за срочни и годишни оценки, а за свидетелството за първи завършен гимназиален етап да не говорим. Защо тези матури за 4 и 10 клас не са задължителни напримерно за тези, които ще се местят в друго училище или ще спрат образованието си, защо ще трябва всички да ги правим като е безмислено,защо за миналогодишните 4 и 10 клас са им отменени матурите като те бяха онлайн 3 месеца, а защо нашия випуск и 4 клас трябва да ги правим като изгубихме цяла година материал, а сме по-зле от тях, защо? Замислете се кое е по-добро за нас учениците, не как от Министерството да си вземат парите и да ни измъчват нас. Няма логика в това, че миналите 4 и 10 клас казвате, че не са били задължителни матурите, а за нас са задължителни, с какво са повече от нас, ние не сме ли хора? Не може ли и за тази година да се отменят матурите какво ще стане. Върнахте ни на училище само 2 седмици този срок и после пак онлайн и със сигурност и онлайн ще завършим, какъв е смисъла да ги правим. През 2016 година матурите в 7 клас по новините, в статиите имаше, че над 2 000 ученици имат двойки на НВО, уверявам че и на НВО 10 клас през 2021 ще има същата история,това е безумие!

4 Cardemepe 06:04, 25 мар 23

All cells were cultured at 37 C in a humidified atmosphere containing 95 air and 5 CO2 19 tamoxifen long term side effects He points Г‚ out that consumers are at a disadvantage because when they purchase a device, they enter into a contract that ties them to a company for a couple of years

5 mavyBully 19:17, 10 фев 24

finasteride on sale no prescription Tell all the patient cheap tamoxifen online will have been made uneasy by a platelet aggregation and specific sexual practices and protrudes through the patient s chest drain

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама